Tammelan Stadion

Tammelan Stadion on ainutlaatuinen kohde Suomessa.

Stadion on ensimmäinen suuren kokoluokan jalkapallostadion, joka sijaitsee kaupungin keskustassa ja yhdistyy osaksi ympäröivää kaupunkia. Hybridikorttelissa on itse stadionin lisäksi sen ympärille rakennetut asuinkerrostalot sekä stadionin alle rakennetut pysäköinti- ja liiketilat.

Stadionhankkeen urakkamuotona oli allianssi, jonka osapuolina ovat Tampereen kaupunki, pääurakoitsija Pohjola Rakennus Oy Suomi, pää- ja arkkitehtisuunnittelija JKMM Arkkitehdit Oy. Rakennushankkeeseen integroidun projektitoteutuksen (IPT) osapuolina oli allianssin osapuolten lisäksi YIT Suomi Oy.

Uusi stadion on arkkitehtuuriltaan vaikuttava, jopa veistoksellinen.  Sijainti keskellä urbaania kaupunkia tekee urheilu- ja kulttuuritapahtumien järjestämisen mahdolliseksi sinne, missä ihmiset asuvat ja luontaisesti liikkuvat.

Vaaleat, tiilipintaiset julkisivut

– Kohteen julkisivuihin valittiin tiili, koska haluttiin korkealaatuinen lopputulos, sanoo kohteen pääsuunnittelija Samuli Miettinen.

Tammelan stadionin tiilipinnat on toteutettu Wienerbergerin erikoisvalmisteisella Superwhite Retro -tiilellä ja -tiililaatalla. Tiilien ja tiililaattojen keskellä on ura, joka on mitoitettu yhtä leveäksi kuin muuraussauma. Siten on saatu kustannustehokkaalla tavalla aikaiseksi arkkitehtisuunnitelmien mukainen neliömäinen tiilipinta. Saumaukset on painettu noin 10 mm tiilen etupintaa syvemmälle, mikä vielä korostaa tiilien muodostamaa struktuuria. Muurauksissa on lisäksi käytetty tiilipalkkeja ikkunaylityksiin.

Kohde on vuoden 2024 Arkkitehtuurin Finlandia -ehdokas

Sijainti kartalla

  • Valmistumisvuosi2024
  • ArkkitehtisuunnitteluJKMM Arkkitehdit
  • RakennuttajaTampereen kaupunki
  • RakennusurakointiPohjola Rakennus Oy Suomi, YIT Housing Oy, YIT Business Premises Oy
  • Kohteen koko47 753 brm2 sisältäen pelikentän, 12 208 brm2 Kalevan Puistotien asunnot, 9 688 brm2 Salhojankadun asunnot, 12 421 brm2 alatila
  • SijaintiTammelankatu 25, 33500 Tampere

Kaikki referenssit