Tiili sisustuksessa

Erilaiset pintamateriaalit tuovat tilaan kodikkuutta ja lämpöä. Tiili onkin erinomainen materiaali sisustukseen. Tiilen avulla saadaan näyttäviä, yksilöllisiä ja kestäviä pintoja sekä erilaisia yksityiskohtia. Tiilien nykyinen laaja valikoima antaa myös monia vaihtoehtoja yksilöllisiin toteutuksiin.

Vaihtoehtoja yksilöllisiin toteutuksiin

Tiilien nykyinen laaja valikoima antaa monia vaihtoehtoja yksilöllisiin toteutuksiin.

  • Tiiltä voi käyttää sisätiloissa rakennusmateriaalina, jos halutaan rakentaa väliseiniä, keittiösaarekkeita tai muuta vastaava.
  • Tiilitaloissa on perusteltua ja tyylikästä jättää sisätiloissa jokin tiiliseinä paljaaksi. Näin se luo yhteyden talon sisä- ja ulkoilmeen välille. Samalla tiilipinta elävöittää ja koristelee tilaa.
  • Tiiltä voi käyttää sisätiloissa sellaisenaan, tai sen voi viimeistellä läpinäkyvällä lakalla tai kivisuoja-aineella, jolloin pinta hylkii paremmin pölyä.
  • Pienessä huoneessa tiiliseinä voi muodostaa yhden seinän koko tilasta. Tällöin muiden seinien viimeistely kannattaa olla kuitenkin neutraali, jotta ne eivät kilpailisi tiilen kanssa.
  • Ilmeikäs vaihtoehto on myös puhdistaa laajalla pinnalla tiili näkyviin vain osittain.

Puhdas sisäilma

Tiilitalo on terveellinen asua, sillä tiili hengittää ja pitää huoneilman kosteustasapainon miellyttävänä. Puhtaista luonnonmateriaaleista valmistetut poltetut tiilet eivät sisällä haitallisia haihtuvia aineita, jotka voisivat vapautua muurattaessa tai valmiissa rakenteessa.

Suomen Sisäilmayhdistyksen rakennusmateriaaleille laatimassa pintamateriaalien päästöluokituksessa materiaalit jaotellaan kolmeen ryhmään (M1, M2 ja M3) haihtuvien orgaanisten yhdisteiden kokonaismäärän, ammoniakin, formaldehydin ja syöpävaarallisten yhdisteiden emissiokertoimien sekä aistinvaraisen hyväksyttävyyden perusteella. Tässä luokituksessa kuuluu poltettu tiili turvallisena luonnonmateriaalina parhaaseen M1- luokkaan.

Väliseinät

Poltetusta tiilestä voidaan muurata sekä kantavia että kantamattomia väliseiniä. Tiili soveltuu erityisesti kosteisiin tiloihin, sillä epäorgaanisena materiaalina se ei homehdu.

Lämmön- ja kosteuden tasausominaisuuksien sekä hyvän ääneneristyskyvyn ja paloturvallisuuden ansiosta tiili sopii erinomaisesti vaikka kaikkien väliseinien materiaalivalinnaksi.

Poltetusta sisäseinätiilestä tehty väliseinä voidaan toteuttaa puhtaaksi muurattuna, mutta tasoitettuna se tarjoaa myös hyvän alustan tapetoinnille tai maalaukselle.

Kantavat väliseinät

Suuren puristuslujuuden omaava poltettu tiili on ihanteellinen rakennusmateriaali kantaviin väliseiniin. Pientalojen kantavissa seinissä minimipaksuus on 100 mm. Aukkojen ylityksissä käytetään erilaisia terästuotteita ottamaan vastaan vetäviä voimia, mutta jo vuosisatojen ajan on muuraamalla osattu rakentaa myös holvikaarimaisia aukkojen ylityksiä.

Kantamattomat väliseinät

Kantamattomat väliseinät voidaan muurata moduulikokoisesta 85 mm leveästä poltetusta tiilestä. Tarvittaessa hyvää ilmaäänen eristystä kannattaa käyttää 130 mm normaalireikätiiltä. Tällaisen väliseinän ilmaääneneristyskyky on huomattavasti parempi kuin esimerkiksi vastaavan paksuisen puurunkoisen, eristetyn levyväliseinän vastaava ääneneristyskyky. Molemmin puolin tasoitettuna tiiliväliseinän ääneneristyskyky paranee entisestään.

Ääneneristys

Ääntä asuinrakennukseen tulee ilmaäänenä ja askeläänenä, samoin rakennuksen tekniset laitteet aiheuttavat ääntä. Myös ulkoa kuuluva tieliikenne, raideliikenne tai lentoliikenne voivat aiheuttaa asuntoon melua. RakMK osassa C1 on annettu vaatimuksia asunnon ilmaääneneristävyydelle ja askeläänitasoluvulle sekä LVIS -laitteiden sallituille äänitasoille.

Rakenteen ääneneristävyys riippuu pääasiassa rakenteen massasta ja taajuudesta. Massalain mukaisesti painavammalla rakenteella saadaan parempi ääneneristävyys. Siten rakenteet, joissa on suuri massa, ovat ääniteknisesti hyvin käyttökelpoisia. Pyrittäessä mahdollisimman hyviin ääneneristysarvoihin käytetään usein juuri tiilirakenteita.

Matalien taajuuksien ääneneristävyyttä on mahdollista saada aikaan vain raskailla rakenteilla.

Eri tiilityyppien ääneneristävyysarvot ovat:

  • MRT leveys 85 mm Rw  45 dB
  • NRT leveys 130 mm Rw  49 dB
  • RT leveys 135 mm Rw  49 dB
  • MRT85 mm+90 mm ilmarako, jossa 75 mm mineraalivillaa + MRT85 mm Rw  69 dB
  • NRT 130 mm+50 mm ilmarako, jossa 30 mm mineraalivillaa + NRT130 mm Rw  70 dB

Tiililaatat sisäseinissä

Tiililaatta soveltuu monenlaisiin sisustustyyleihin. Laatta tuo huonetilaan ryhtiä ja persoonallisen ilmeen. Se on toimiva ratkaisu erityisesti peruskorjausten yhteydessä tehtäviin sisustusmuutoksiin, kun vanha taustarakenne on jo olemassa.

Tiililaatat kiinnitetään keraamisten laattojen tapaan jo olemassa olevan seinän pintaan. Kiinnitysalustaksi soveltuvat lähes kaikki kivipinnat sekä monet levyalustat. Levypinnoille laatoitettaessa on aina varmistettava riittävä rakenteellinen jäykkyys ja kantavuus erityisesti silloin, kun laatoilla halutaan vuorata isompia seinäpintoja.

Tiililaattojen asennus

Tiililaatat on helppo asentaa itse. Kiinnitysalustaksi soveltuvat lähes kaikki kivipohjaiset seinärakenteet sekä monet levypinnat.

  • Kiinnitysalustan on oltava riittävän puhdas. Pölyt ja rasva on poistettava ennen kiinnittämistä.
  • Mikäli alle jää vanhaa maalipintaa, on hyvä tehdä koekiinnitys muutamalla laatalla, jotta voidaan varmistua kiinnityksen riittävästä tartunnasta.
  • Vanhat ja kuivat kivipinnat voidaan tarvittaessa kostuttaa ennen kiinnityslaastin levitystä sumuttamalla vettä alustalle.
  • Laatat kiinnitetään saneerauslaastilla alustaansa ja annetaan kuivua vuorokauden verran ennen saumausta. Laattojen kiinnitysvaiheessa on hyvä käyttää esim. kasteltua apurimaa tai vaihtoehtoisesti 10-15 mm paksuista köyttä saumoissa laattojen työaikaisen kannatuksen varmistamiseksi.
  • Kiinnityslaastin kuivuttua laatat saumataan sopivanvärisellä tiilien muuraus- tai jälkisaumauslaastilla. Saumattava laasti syötetään saumaan esim. saumarautaa hyväksikäyttäen laastilaatan päältä ja muotoillaan halutun muotoiseksi esim. sähköputkenpätkällä, saumausraudalla tai puutapilla.
  • Lopuksi kuivunut sauma tarvittaessa harjataan kevyesti jouhiharjalla.

Erityistä huomioitavaa

  • Levypinnoille laatoitettaessa on aina varmistettava riittävä rakenteellinen jäykkyys ja kantavuus erityisesti silloin, kun laatoilla halutaan vuorata isompia seinäpintoja.
  • Kosteudelle alttiissa tiloissa on laattapinnan alla huolehdittava myös oikeaoppisesta vedeneristyksestä.
  • Mikäli laattojen kiinnitys tehdään maalipinnan päälle, tulee aina tehdä muutaman laatan koekiinnitys, jolla varmistetaan kiinnityksen riittävä tartunta.
  • Vanhat betonipinnat on hyvä esikostuttaa sumuttamalla ennen laattojen asennusta.
  • Tiililaattojen pinnoilla saattaa olla sahauspölyä, joka puhdistetaan ennen asennusta esimerkiksi imuroimalla tai huuhtelemalla juoksevan veden alla.

Katso vinkit ja ohjeet tiililaattojen asennukseen.

Tiililattia

Tiili on lattiassa kestävä ja ajaton valinta. Materiaalina se on näyttävä elementti lattiapinnoissa, ja vaihtelevaa sekä persoonallista ilmettä saadaan erilaisilla ladontakuviolla ja saumauksella.

Lattian pintamateriaalit vaikuttavat sekä näköaistiin kuin tuntoaistiin. Lattiapinnoissa materiaali tuntuu konkreettisesti jalan alla, ja poltetun tiilen luontainen värivaihtelu tekee lattiasta kauniin ja eloisan. Kotiin kannattaa valita pintamateriaali, joka miellyttää silmää, on kestävä sekä myös helppohoitoinen. Esimerkiksi tiililaatta on kestävää ja kaunista, värivaihtoehtoja löytyy kiitettävästi, eikä lattiapintaa tarvitse arjessa erikseen varoa ja myös siivous on helppoa.

Tiililattian asennuksesta, pintakäsittelystä ja hoidosta löydät lisää tietoa täältä

Tiili keittiössä

Keittiöissä tiilen käyttökohteita ovat tulisijojen lisäksi esimerkiksi seinät tai seinien osat kuten tilanjakajat sekä erityisesti tiskipöydän taustaseinät.

Mikäli tiiltä halutaan käyttää kosteudelle ja roiskeille alttiissa paikoissa, sen pinta suositellaan käsiteltäväksi vettä hylkivällä suoja-aineella. Näin tiilipinnan puhtaanapito helpottuu, eivätkä roiskeet imeydy herkästi pintahuokosiin.