Tiilijulkisivu

Tiilijulkisivu on kosteutta läpäisevä ja hengittävä ulkoseinärakenne. Muista kivirakenteisista poiketen se on ainoa ilmaraolla varustettu rakenneratkaisu. Kun tiiliseinä kastuu, se myös kuivuu hyvin ilmaraon kautta tapahtuvan tuuletuksen ja vedenpoiston ansiosta.

Tiilijulkisivu parantaa rakennuksen ääneneristävyyttä, oli runkomateriaalina sitten tiili, betoni tai puu. Tiili ja sen takana oleva ilmarako yhdessä vaimentavat ulkoista melua tehokkaasti ja erityisesti silloin kun on kyseessä matala eli pienitaajuinen liikenne- tai lentomelu. Ero voi kevyempiin kivi- tai puurakenteisiin ulkoseinäratkaisuihin verrattuna olla jopa 10–15 dB.

Tiilen koon ja sävyn lisäksi tiilijulkisivun ulkonäköön vaikuttavat: tiilen valmistustapa ja pintastruktuuri, limitys, muurauksessa käytetyn laastin sävy ja saumaustapa, erilaiset reliefimuuraukset sekä taide osana muurattua tiilijulkisivua.

 

Tiilijulkisivun ulkonäkö

Tiilen koko, väri ja pinnan struktuuri

Tiilen koko, väri ja pinnan struktuuri

Erilaisia tiiliä, värejä ja muuraustekniikoita yhdistelemällä saadaan moni-ilmeisiä, yksilöllisiä ja jopa rohkeita julkisivuja.
Limitykset

Limitykset

Poltetun tiilen useat limitys- ja saumausvaihtoehdot mahdollistavat julkisivuun yksilöllisen ilmeen. Limitys yhdessä laastin kanssa sitoo yksittäiset tiilet yhtenäiseksi rakenteeksi.
Saumat

Saumat

Sauman osuus muuratusta tiiliseinästä on tyypillisesti n. 20 %, joten sillä on merkittävä vaikutus julkisivun lopulliseen ulkonäköön.
Kuultorappaus

Kuultorappaus

Yksikerrosrappauksen pinta on käsityönomainen ja paljastaa osittain pohjan struktuurin. Jos lopputuloksesta halutaan peittävämpi, on rappauspinta mahdollista maalata.
Taide julkisivuissa

Taide julkisivuissa

Tiilillä on toteutettu julkisivuihin näyttäviä taideteoksia.

Tiilijulkisivun suunnittelu

Määräykset ja ohjeet

Määräykset ja ohjeet

Osiossa esitetään muurattujen rakenteiden suunnittelussa noudatettavia määräyksiä ja ohjeita
Suunnittelussa huomioitavaa

Suunnittelussa huomioitavaa

Esitetään tärkeimmät muuratun julkisivun suunnittelussa huomioitavat seikat
Julkisivun rakennedetaljit

Julkisivun rakennedetaljit

Esimerkkejä kerrostalon tiilijulkisivujen rakennetyypeistä ja detaljeista. Varsinaiset suunnitelmat on aina laadittava rakennesuunnittelijan toimesta kohteen vaatimusten mukaisesti.
Tuuletusaukkojen mitoitus

Tuuletusaukkojen mitoitus

Ohjeistus tiilijulkisivuun tehtävien tuuletusaukkojen vähimmäismääräksi.
Tiili rappausalustana

Tiili rappausalustana

Karhean pinnan ja rappaukselle sopivan vedenimuominaisuuden sekä pienen kutistumansa ansiosta tiili on kaikkein riskittömin rappausalusta, josta on pitkäaikaiset ja hyvät kokemukset.

Tiilijulkisivun ylläpito ja korjaus

Julkisivun muuraus

Julkisivun muuraus

Muuraustyön laadulla on suuri merkitys rakenteen ulkonäölle ja se vaikuttaa myös tiiliseinän tiiviyteen.
Tiilijulkisivun ylläpito

Tiilijulkisivun ylläpito

Tässä osiossa esitetään yleisimmät tiilijulkisivun puhdistusmenetelmät, sekä tyypilliset tiilijulkisivua tahraavat aineet ja niiden puhdistaminen.
Tiilijulkisivun korjaus

Tiilijulkisivun korjaus

Korjaustavan valinta riippuu aina ensisijaisesti rakenteen teknisestä kunnosta. Tekniset vaatimukset täyttävistä korjausvaihtoehdoista valitaan se, joka parhaiten täyttää kohteen arkkitehtoniset ja taloudelliset kriteerit.