Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto Olympiastadionin kunnostukselle – palkintoehdokkaissa erilaisia tiilirakenteita

 

Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoehdokkaat olivat K-Kampus Helsingin Kalasatamassa, Kotkan Toritalo, Helsingin Olympiastadionin peruskorjaus ja Aalto-yliopiston uusi kampusrakennus Otaniemessä.

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n myöntämän palkinnon sai tänä vuonna Helsingin Olympiastadionin peruskorjaus. Arkkitehtitoimisto K2S:n ja Arkkitehdit NRT:n suunnittelemaan urakkaan kuului monikäyttöiset laajennusosat, kaarrekatsomoiden kattaminen ja säilytetyn stadionkokonaisuuden kunnostus.

Korjaus- ja uudistustyö jatkaa Yrjö Lindegrenin ja Toivo Jäntin suunnitteleman stadionin monivaiheista historiaa. Esiraadin mukaan uudistuksessa on huolellisesti pohdittu restauroinnin arvoja ja hankalatkin vaatimukset on sovitettu suojelukohteeseen onnistuneesti. Uusi katos ja muut suuret muutokset eivät peitä alleen alkuperäistä tunnistettavaa arkkitehtuuria.

 

Olympiastadion julkisivu tiilet
Kuva: Mikael Anttila

 

Helsingin olympiastadion
Helsingin Olympiastadion. Kuva: archinfo.fi

 

Ehdokkaina erityyppisiä tiilirakenteita

K-kampus
K-kampus Kalasatamassa. Kuva: Hannu Rytky.

JKMM Arkkitehtien suunnittelema K-kampus edustaa nykyaikaista työympäristöä. Esiraadin mukaan arkkitehtuuri viestii yrityksen optimistisista arvoista. Julkisivuissa yhdistyvät vaalea paikalla muurattu tiili, mattahiottu valkobetoni ja isot lasipinnat. Puupinnat arkadeissa ja kattoterassilla tuovat lämpöä kokonaisuuteen.

 

Toritalo Kotkassa
Toritalo Kotkassa. Kuva: prunnila.fi

Arkkitehti Jani Prunnilan suunnittelema Toritalo Kotkassa on esiraadin mukaan hyvä esimerkki vakiintuneen kaupunkiympäristön täydentämisestä uudella arkkitehtuurilla. Tavallisista asuntorakentamisen aineksista toteutettu rakennus on raadin mielestä laadukasta arkkitehtuuria. Toritalon ulkoseiniä voi sanoa nykyaikaisiksi massiivitiiliseiniksi, sillä ne on muurattu keraamisista kennoharkoista, Wienerbergerin Poroton-harkoista. Toritalo on ensimmäinen asuinkerrostalo Suomessa, jossa tätä rakennetta on käytetty. Harkkojen pinnassa on vaalea rappaus.

 

Aalto-yliopisto kampusrakennus
Kuva: Verstas Arkkitehdit

Aalto-yliopiston uuden kampuksen Väre-rakennuksen on suunnitellut Verstas Arkkitehdit. Kampuksen korttelikokonaisuuteen kuuluu päärakennuksen lisäksi kaksi muuta rakennusta. Esiraati arvioi, että rikas ja rakennusmassan jakaminen pienempiin osiin sovittaa kookkaan rakennuksen ympäristöönsä, Alvar Aallon kampussuunnitelmaan. Myös punatiilen runsas käyttö julkisivuissa luo yhteyden Aallon tunnettuihin rakennuksiin.

 

Linkki: Tutustu finalistikohteisiin Finnish Architecture Navigator -verkkopalvelussa.

 

  • Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon voittajan valitsi muusikko ja näyttelijä Paula Vesala ja voittaja julkistettiin 5.10.2020. Kohteet valinneeseen esiraatiin kuuluivat professori Tuomo Siitosen lisäksi arkkitehti Simo Freese, arkkitehti Teemu Hirvilammi ja arkkitehti, humanitäärisen arkkitehtuurin työelämäprofessori Saija Hollmén. Esiraadin sihteerinä toimi SAFAn pääsihteeri Paula Huotelin. Palkinnon tarkoitus on lisätä arvostusta luovaa korkealuokkaista arkkitehtuuria kohtaan sekä nostaa esille arkkitehtuurin kulttuurista arvoa ja hyvinvointia lisäävää merkitystä.