Mitä tehdä kesällä?

Kesään kuuluu loikoilu, grillaus ja lettujen paisto, mutta jos sää ei suosi tai lokoilun lisäksi kaipaisi kesäpäiviin muutakin tekemistä, niin enää ei tarvitse päätä raapien pohtia, mitä tehdä. Kokosimme nimittäin kesän tiilisimmät ideat tälle listalle! 

Jokelan tiilitehdas

Nukarintie 5, 05400 Jokela

Kuva: Tuusulan kunta

Vuonna 1874 perustettu tiilitehdas on pullollaan kultaisten vuosikymmenten teollisuusromantiikkaa, ja tarjoaa erilaiselle toiminnalle runsaan tunnelmalliset puitteet. Kesällä 2024 juhlistetaan tiilitehtaan 150-vuotista historiaa.

Jokelan tiilitehtaan Konehuone

150-vuotisjuhlien kunniaksi tiilitehtaan konehuoneesta tulee näyttelytila Konehuone. Huhtikuun puolesta välistä syyskuun loppuun on luvassa kolmen viikon välein vaihtuvat näyttelyt, jossa jokelalaiset taiteilijat ja tekijät esittelevät näyttelyissä mosaiikkia, keramiikkaa, naivismia, mystiikkaa, tilateoksia, maalauksia ja valokuvia.

https://tapahtumat.tuusula.fi/fi-FI/page/65e09cba2cef25510f2282e2?count=24&sort=creationDate&reverse=true

Ravintola tiilitehdas

on tunnettu laadukkaasta live-ohjelmistosta ja mutkattoman iloisesta tunnelmasta. Toimintaa pyörittää voittoa tavoittelematon Jokelan Elävän Alakulttuurin kehitysyksikkö, eli Jekku ry.

https://www.ravintolatiilitehdas.com/ohjelma

Pyöräretki Alvar Aallon arkkitehtuuriin

Jyväskylässä on paljon Aallon suunnittelemia kohteita: kaikkiaan 29. Mikä olisikaan parempi keino tutustua kaupungin Aalto-kohteisiin kuin pyöräily! Alvar Aalto -pyöräreitti esittelee Aallon arkkitehtuuria Jyväskylän keskustassa ja eri kaupunginosissa.

https://visitjyvaskyla.fi/alvaraalto/opastetut-ja-omatoimiset-kierrokset/pyoraretki-alvar-aallon-arkkitehtuuriin

Malmgårdin kartano ja kartanopuoti

Jos aatelissukujen elämä kiinnostaa, Malmgårdin kartanossa voi tehdä melkoisen aikahypyn jopa 1600-luvulle saakka. Nyt tilaa hoitaa 13. sukupolvea edustava Henrik Creutz, joka vetää kesäisin Malmgårdissa itsekin tilauksesta yleisökierroksia. Malmgårdissa on myös kiva kartanopuoti, jossa kannattaa poiketa.

https://www.malmgard.fi/besok

Hämeen linna

Keskiaika herää eloon 700-vuotiaassa Hämeen linnassa, joka on kokenut vuosisatojen aikana sekä loiston että rappion hetkiä. Linna perustettiin Birger Jaarlin Hämeeseen tekemän ristiretken jälkeen 1200-luvun lopulla ja on Suomen vanhimpia tiilirakennuksia. Hämeen linnan kesässä on luvassa keskiajasta kumpuavia tapahtumia ja musiikkia.

Hämeenlinnan kaupunki on aina tunnettu vankila- ja varuskuntakaupunkina, sillä Linnaniemellä nämä toiminnot ovat liittyneet tiiviisti myös Hämeen linnaan, joka toimi vankilana 1830-luvulta 1972 saakka. Hämeenlinnan museoreissulla voi linnan lisäksi tutustua kätevästi myös viereiseen

Hämeenlinnan vankilamuseoon

Hämeenlinnassa sijaitseva Vankila on yksi kesän kiinnostavimmista museoista. Vielä 1990-luvulla vankilana toiminut vaikuttava kohde kätkee sisäänsä vankien karun arjen, autenttiset sellit ja aidot seinäkirjoitukset. Vankilassa tuomiotaan ovat kärsineet monet historian tunnetut rikollishahmot, kuten murhamies Matti Haapoja ja puukkojunkkarit Isoo-Antti ja Rannanjärvi.

https://www.kansallismuseo.fi/fi/vankila

UPM Verlan tehdasmuseo, Kouvola

UNESCOn maailmanperintökohde Verlan tunnelmallisessa teollisuuskylässä pääsee nauttimaan luonnon ja historian yhdistelmästä ja aistimaan entisajan työnteon ja elämänmenon. Verla kertoo menneiden sukupolvien elämästä pienessä kyläyhteisössä, jossa tehdas piti huolta koko kylästä. Verla sijaistee lähellä Repoveden kansallispuistoa, joten museovierailu on helppo yhdistää luontoretkeilyyn.

https://www.verla.fi

Museokeskus Vapriikki, Tampere

Museokeskus Vapriikki toimii Tampellan tehtaan entisessä verstaassa Tammerkosken partaalla. Vapriikin vanhimmat osat on rakennettu 1880-luvulla. Suurin näyttelytila, sata metriä pitkä ja kuusitoista metriä korkea tehdashalli, on peräisin 1910- ja 20-luvuilta.

Vapriikin kymmenissä näyttelyissä viihtyvät kaikenikäiset museovieraat. Museokeskuksessa pääsee esimerkiksi historian, pelien, jääkiekon, luonnontieteiden ja tekniikan pariin.

https://www.vapriikki.fi/museo/tietoa-vapriikista

Söderskärin majakka

Maisema on täydellinen. Porvoon saariston reunalla sijaitseva Söderskärin majakka näyttää juuri sellaiselta jollaiseksi yksinäisen majakkasaaren voi unelmissaan kuvitellakin.
https://www.soderskar.fi/

Aavasaksan näkötorni

Aavasaksan lakialueen korkeimmalla kohdalla sijaitseva näkötorni edustaa rakennustyyliltään 1960-luvun orgaanista modernismia. Näkötorni on 13 metriä korkea. Punatiilisen tornin rakennustiilet olivat Ylitorniolla toimineen tiilitehtaan viimeinen tiilierä.

Näkötornista avautuu huikea panoraamanäköala Tornionjoen molemmille puolille. Tornin huippu katettiin lasikatolla v. 2004 ja sinne vievät portaat. Näkötorni on avoinna yleisölle ympäri vuoden.

https://aavasaksa.fi/kayntikohteet/kartanot-ja-perinnetalot/keisarinmaja/