Sippolan kirkon tiilipinta puhdistettiin syyskuussa

Tänä vuonna 140 vuotiaan Sippolan kirkon ulkovuori on kokonaan punatiiltä. Pintaan oli vuosikymmenten aikana kertynyt jäkäläkasvustoa. Ennakkoon kartoitetut julkisivupinnat puhdistettiin syyskuussa kuivajääpuhalluksella.

Kouvolan seurakuntien kiinteistöpäällikkö Jukka Reijo on tyytyväinen valittuun menetelmään.

− Olimme etukäteen miettineet, että mahdollisesti tarvitaan kemikaaleja tai muita raskaampia menetelmiä. Pinnasta tuli siisti, eikä mitään kastumista tapahtunut.

Sippolan kirkko
Sippolan kirkko. Kuva: Wikimedia.org (CC BY-SA 3.0)

Työn suoritti Pohjolan Erikoispinta Oy. Puhdistukseen tarvittiin kolme työntekijää ja nosturiauto. Yksi henkilö ohjasi nosturia, toinen täytti kuivajäärakeita laitteistoon ja kolmas teki varsinaisen puhdistustyön.

− Työn nopeus ja helppous yllätti. Noin kahdessa päivässä työ oli valmis, vaikka olimme varautuneet viikkoon.

Pahiten likaantuneet pinnat olivat kirkon takapuolella, jossa on puustoa lähellä. Uusgoottilaisen punatiilikirkon on suunnitellut turkulainen arkkitehti C. J. von Heideken ja se rakennettiin vuosina 1878—1879.

Ympäristöystävällinen kuivajääpuhallus sopii herkille pinnoille

Kuivajääpuhallus on hyvä vaihtoehto paljon käytetylle hiekkapuhallukselle, ja on monissa tapauksissa parempi valinta. Menetelmä ei hio puhallettavaa pintaa. Näin siitä ei synny hiekkajätettä, kuten hiekkapuhalluksessa.

Kuivajäällä tarkoitetaan kuivajäärakeita, jotka on valmistettu kierrätetystä, teollisuudesta talteen otetusta hiilidioksidista. Puhdistettavalle pinnalle puhalletaan pellettejä paineella. Osuessaan pintaan rakeet sublimoituvat, eli kaasuuntuvat ja haihtuvat ilmaan. Menetelmä on siisti ja ympäristöystävällinen. Se ei kastele pintaa, ja on siksi rakenteiden kannalta turvallinen.