Sompasaaren uudet korttelit Diana ja Venus kunnioittavat alueen historiaa tiilipinnoillaan

Helsingin Sompasaaressa vanhan tavarasataman paikalle on valmistunut asuinalue, joka kunnioittaa arkkitehtuurillaan ja ilmeellään paikan alkuperää. Vuosikymmenten ajan aluetta ovat hallinneet teollisuusrakennukset, varastot ja tehdaspiiput. Nyt uudelle merelliselle asuinalueelle tuo omaleimaisuutta monipuolisesta tiiliarkkitehtuurista toteutetut umpikorttelit, joiden sisäpihat ovat kaikille avoimia. Pihat sijoittuvat autohallien kansirakenteiden päälle.

Poimimme alueelta esimerkiksi kaksi jo valmistunutta korttelia, jotka ovat nimeltään Venus ja Diana. Kortteleissa eri väreillä, erimallisilla tiilillä ja erilaisilla ladonnoilla toteutetut pinnat tekevät asuinalueesta sisäpihoineen viihtyisiä sekä vaihtelevia.

Diana-kortteli

Diana-korttelin arkkitehtuuri perustuu vahvasti alueen teolliseen historiaan ja monipuolisiin asuntotyyppeihin. Pääsuunnittelija, arkkitehti SAFA Antti Lehto Inarolta kertoo, että korttelissa tavoiteltiin teollisuusrakennusten henkeä selkeälinjaisella arkkitehtuurilla. Siihen tiili istuu materiaalina erinomaisesti. Arkkitehtuurissa on ollut pyrkimys yksinkertaisuuteen ja selkeyteen. Talon erilaiset mittakaavat, vaihtelevat tiilijulkisivut sekä tarkasti mietityt yksityiskohdat tuovat herkkyyttä ja tasapainoa. Kokonaisuuden kannalta keskeistä ovat olleet niin toteutettavuus kuin kestävyys, jota tiili ansiokkaasti edustaa.

Diana-korttelissa on yhdistetty erilaisia talotyyppejä, ja asuntoja on yhteensä 247. Kukin on suunniteltu vastaavamaan asukkaiden erilaisia tarpeita, joten kortteli on kaupunkikuvallisesti ja sosiaalisesti monipuolinen. Nuorille aikuisille suunniteltu 13-kerroksinen torni rajaa sisäänkäyntiaukion yhteispihalle. Torniin liittyy matalampi osa, jonka uniikit loft-asunnot hyödyntävät samaa porrashuonetta joka toisesta kerroksesta.

Lasitettu ulkokäytävä ohjaa kulmatyypin asuntoihin ja hissiin. Kuva: Martin Sommerschield.

Venus-kortteli

Sompasaaren Venus -kortteliin toteutettu kuusikerroksinen asuinkerrostalo on ARA-rahoitteinen ja Setlementtiasunnot Oy:n rakennuttama. Vuokra-asuntoja on 65 ja osa niistä on suunniteltu erityisryhmien tarpeisiin. Ulkoasultaan yksinkertainen, mutta laadukas tiilinen kaupunkikerrostalo kätkee sisäänsä yhteisöllistä vuokra- ja erityisasumista.

Korttelin julkisivun elävyyttä on korostettu jakamalla rakennus pienempimittakaavaisiin massoihin. Tiilireliefit korostavat sisäänkäyntejä ja rakennuksen ikkunoita.

Myös Venus-korttelin taloissa on luhtikäytävä. Sen varrella sijaitseva lasitettu yhteisparveke suojaa asuntoja ylilämpenemiseltä. Yhteisparveke on myös pienten asuntojen kokoontumispaikka ja mahdollistaa kaupunkiviljelyn sekä kaikille asukkaille upeat meri- ja kaupunkinäkymät sekä ulkotilat nautittavaksi.

Tiilipintojen takana merituulilta suojassa

Entisellä satama-alueella olosuhteet ovat ajoittain ankarat. Umpinainen korttelirakenne suojaa sisäpihoja tuulilta ja luo miellyttävää pienilmastoa. Pihojen oleskelualueet hyödyntävät maksimaalisesti auringon lämmön. Pihoille on istutettu runsaasti pieniä puita, joiden vuosi vuodelta lisääntyvä vehreys muokkaa mielikuvia kansipihasta. Kummankin pihan kokoava teema on pehmeä ja kaareva muotoilu, joka luo vastakohdan asuinrakennusten selkeille volyymeille. Erityistä huomiota on kiinnitetty yksityisten pihavyöhykkeiden ja avoimen oleskelutilan rajauksiin.

Tutustu tarkemmin ja katso lisää kuvia inaro.fi

Kuvat: Inaro Oy, Kuvatoimisto Kuvio Oy, Tuomas Uusheimo, Tiina Kaskiaro