Tiilitehtaat toimivat koronakeväänä täydellä teholla

Tiiliteollisuudessa koronavirus ei vielä ole vaikuttanut tehtaiden toimintaan juuri lainkaan. Tiilivalmistajat varautuvat kuitenkin viiveellä ilmeneviin vaikutuksiin.

Tiilitehtaat ovat voineet jatkaa toimintaansa keväällä normaalisti. Pandemian taloudelliset vaikutukset eivät näy tuotannossa. Wienerbergerin rakennustekninen johtaja Juha Karilainen vastaa puheluun tien päältä.

– Olin pitkästä aikaa käymässä Korian tehtaalla, kun liikkumisrajoitusten aikana sinne pääsi vain erityisluvalla. Töitä on jatkettu kuitenkin normaaliin tapaan.

Myös rakennustyömailla työt ovat toistaiseksi jatkuneet suunnitellusti. Tuleva vuosi kuitenkin huolettaa. Myynti- ja markkinointijohtaja Jari Seppälä Tiileriltä on samoilla linjoilla.

– Tilanne ei ole vaikuttanut juuri myyntiin tai tuotantoon. Pahoin pelkään, että taloudellinen kuoppa on vasta edessä. Tässä vaiheessa on vaikea arvioida sen suuruutta.

Tartuntariski on minimoitu tehdastyössä

Isoissa laitoksissa tilat ovat väljiä, joten turvavälejä on helppo pitää. Karilaisen mukaan työ tehtaalla sujuu pääasiassa normaalisti, mutta työntekijöiden kohtaamista on rajoitettu.

– Olemme järjestäneet vuoron vaihdon niin, että eri vuorojen työntekijät eivät kohtaa toisiaan, kuten tavalliseesti. Tässä vältetään monta tarpeetonta kohtaamista.

Myös Raikkosen tiilitehtaalla Loimaalla työt jatkuvat normaaliin tapaan.

– Tartuntariski on jo valmiiksi pieni, koska varsinaisesti tuotannossa työskentelevien määrä jää alle kymmenen. Käsidesiä on käytössä ja yleistä varovaisuutta noudatetaan, kertoo toimitusjohtaja Teemu Raikkonen.

Etäkokoukset sujuvat hyvin

Kaikissa yrityksissä hallinnon ja myynnin työntekijät ovat pääosin siirtyneet etätöihin. Etäkokouksista Teamsin ja Skypen avulla on tullut osa sujuvaa arkea nopeasti.

– Niitä aluksi vähän vastusteltiin, mutta pakon edessä sovellukset on koettu toimiviksi, kertoo Seppälä.

Karilaisen mielestä osan palavereista voisi jatkossakin korvata etäkokouksilla, jotka säästävät aikaa, rahaa ja matkustamisen ilmastovaikutuksia. Kaikkiin tilanteisiin etäkokous ei kuitenkaan sovi.

– Henkilökohtaiset kontaktit ovat tärkeä osa työelämää ja toivon, että pääsemme pian takaisin normaaliin.