As Oy Helsingin Bysa ja Haso Sandis

As Oy Helsingin Bysa ja Haso Sandis

Helsingin Jätkäsaaressa kahden kerrostalon Bysa & Sandis -asuinkohteen julkisivuissa sovellettiin sutimestarin menetelmää, joka sekä elävöitti julkisivua että tasoitti rinnakkaisten, keskenään eri menetelmillä toteutettujen tiilijulkisivujen eroja.

Tämä ikivanha muurausmenetelmä on kokenut viimeaikaisessa kaupunkirakentamisessa uuden nousun.

Vuonna 2017 Helsingin Jätkäsaareen valmistuneessa Bysa & Sandis -asuinkohteen julkisivuissa on kahta erilaista tiilirakennetta: tiililaattaa ja paikalla muurattua tiiltä. Molemmissa sovellettiin sutimestarin menetelmää. Tässä Välimeren maissakin tavallisessa menetelmässä saumasta pursuva ”ylijäämä” levitetään myös tiilien päälle sen sijaan, että se poistettaisiin ja julkisivu siistittäisiin saumaraudalla. Elementtijulkisivujen jälkisaumauksessa tiilipinnalle haetaan vastaava ilme.

Sutimestarin menetelmässä osa samasta laastista, jolla tiilivarvit saumataan, jää julkisivun pintaan. Koska Jätkäsaaressa kaupunginosan merellisyyden vuoksi säärasitukset ovat suuret, julkisivun pintaan jäävän laastin säänkestävyyden on oltava erityisen hyvä.

Heavy-tiivislaastiksi nimettyä tuotetta valmistetaan Fesconin Hyvinkään tehtaalla. Laasti sisältää tehtaalla lisättyä hydrofobista ainetta, jonka ansiosta vesi ei pääse tunkeutumaan laastin sisään. Tämä vähentää huomattavasti laastiin kohdistuvaa kosteusrasitusta, jolloin rapautumisriski pienenee.

Mallimuurauksen suorittaminen, oikeiden työtapojen valinta ja eri työryhmien opastus olivat haasteelisia. Wienerbergerin Juha Karilainen tarjosi ammatillista osaamistaan ja tilat suunnitteluaikaiselle mallityölle. Työryhmien ohjeistaminen jäi arkkitehdille. Siinä onnistuttiin niin hyvin kuin nyt olosuhteisiin nähden oli mahdollista. Tämä edellytti useita vierailuja työmaalla ja pääsipä arkkitehti itsekin muuraamaan.

Muurarit pitivät haasteesta. Eri ryhmien välinen kädenjälki erottuu kyllä ja sitä yritettiin korjata yhdenmukaiseksi jälkeenpäin niin paljon kuin mahdollista. Varsinkin ensiimmäinen harjoitusseinä erottuu rakennuksen julkisivussa. Samoin voimakkaat kuviot nousevat edelleen ainakin suunnittelijan silmään. Tavoitteena kun oli yhtenäinen vaikutelma. Ratkaisu ei ollut kallis ja hanke saatiinkin hyvin tavoitteena olevaan kustannukseen.

Sijainti kartalla

  • Valmistumisvuosi2017
  • ArkkitehtisuunnitteluJKMM Arkkitehdit
  • RakennuttajaHelsingin Asuntotuotantotoimisto ATT
  • RakennusurakointiEJ Muuraus Oy
  • Kohteen koko14 000 m2, Bysassa 67 Hitas-omistusasuntoa ja Sandiksessa 77 asumisoikeusasuntoa
  • SijaintiLivornonkatu 12, Helsinki

Kaikki referenssit