Lapin yliopiston harjoittelukoulu Rovaniemellä

Lapin yliopiston harjoittelukoulun laajennusosassa on käytetty runkomateriaalina Poroton-kennoharkkoa. Rakennuksen ulkoseinät toimivat myös kantavana rakenteena. Materiaalin valinnassa painotettiin kennoharkon hyviä kosteusominaisuuksia.

Terve talo -kriteerien mukaisesti rakenteet ovat yksiaineisia, pinnoitteet vesihöyryä läpäiseviä ja sisäpintojen käsittelyissä sekä pintamateriaaleissa on huomioitu massiivirakenteiden kosteuskäyttäytyminen. Tiili sitoo itseensä kosteutta kesällä ja syksyllä ja luovuttaa sitä talvella sisäilman ollessa kuiva. Sisäpinnan materiaalien tulee olla sellaisia, että tämä toteutuu.

Julkisivutiilenä on Tiilerin vaalea keltainen Ruukintiili. Tiili oli luonteva valinta tiiviiseen kivitalokortteliin kaupungin keskustassa. Julkisivussa käytettiin samoja materiaaleja, joita koulun muissa rakennuksissa jo oli. Kokonaisuuteen kuuluu 1950-luvulla rakennetun päärakennuksen lisäksi 2000-luvun lisärakennus ja liikuntasali.

Laajennus tuli ajankohtaiseksi, kun koulu laajeni alakoulusta yhtenäiskouluksi ja yläkoululle tarvittiin uusia tiloja. Laajennusosa yhdistää eri aikakausien rakennukset, mutta edustaa samalla tämän hetken arkkitehtonista ilmaisua.

Koulun uusi osa ei ole täysin suorakulmainen, vaan siinä on myös kaarevia muotoja. Kennoharkko soveltuu myös niiden toteuttamiseen. Jo suunnittelussa otettiin huomioon materiaalin ominaisuudet siten, että laajennusosan aukotus suunniteltiin sopimaan kennoharkon mitoitukseen.

Lue -kivestä muuraamalla -lehden artikkeli aiheesta

Sijainti kartalla

  • ArkkitehtisuunnitteluHanna-Maija Tervo, alt Arkkitehdit Oy
  • RakennuttajaSYK Oy
  • Kohteen koko700 m2
  • TiilityyppiPoroton kennotiiliharkko, Ruukintiili
  • SijaintiPohjolankatu 23, Rovaniemi

Kaikki referenssit