Lehtikankaan monitoimitalo

Kajaanin Lehtikankaan monitoimitalo otettiin käyttöön vuonna 2017 koulujen syyslukukauden alussa. Sen suunnittelu perustuu tehokkaaseen, ekologiseen ja järkevään tilaratkaisuun, jonka vapaamuotoinen sola halkaisee. Rakennuksen muotokieli on vahvasti kaareva.

Tilojen sijoittuminen ja niiden keskinäiset yhteydet olivat jatkuvasti mukana suunnittelun prosessissa. Kaarevuus mahdollisti muun muassa syvän rungon ja sisätilojen polveilevan rytmin.

Kajaanin kaupunki toimi tilaajana projektissa ja saman pöydän ääreen koottiin eri osapuolet. Suunnittelussa oli mukana myös tilojen tulevien käyttäjien laaja edustus. Samoin kaupungin sisäinen yhteistyö eri toimialojen välillä oli tiivistä. Suunnittelulle annettiin myös riittävästi aikaa – sekä arkkitehtisuunnittelun luonnosvaiheelle että toteutussuunnittelulle varattiin kummallekin vuosi.

Lopulta suunnittelussa painottuivat erityisesti terveellinen sisäilma, tilatehokkuus, toimintojen yhdistäminen ja sen synergiaedut, käytännöllisyys sekä sujuva kiinteistöhuolto.

Rakennuksen materiaalivalinnoissa korostettiin kestävyyttä, akustiikkaa ja hyvää sisäilmaa. Rakennuksen tiiliverhous määriteltiin jo hankesuunnitteluvaiheessa. Tavoitteena oli pitkäikäinen, kestävä ja huoltovapaa julkisivu. Tiili soveltuu arkkitehtonisesti erittäin hyvin julkiseen rakennukseen ja luo arvokkaan sekä kauniin ilmeen rakennukselle.

Muurauksessa käytettiin käsinlyötyä, matalaa tiiltä. Muurauksessa joka toinen pystysauma on niin sanottu piilosauma eli tiilen muoto piilottaa pystysauman laastin ja näin saadaan lankkutiilen omainen vaikutelma.

800 oppilaan koulu, 120 hoitopaikan päiväkoti, liikuntasali, kirjasto ja tuotantokeittiö (noin 4 100 annosta päivässä).

Sijainti kartalla

  • Valmistumisvuosi2017
  • ArkkitehtisuunnitteluMartti Karsikas, Arkkitehtitoimisto Karsikas Oy sekä arkkitehtisuunnittelijoiden työryhmä alt Arkkitehdit Oy, Ville-Pekka Ikola, Kalle Vahtera, Antti Karsikas
  • RakennuttajaKajaanin kaupunki, ympäristötekninen toimiala, tilakeskus
  • Kohteen kokoBruttopinta-ala 12 665 m2
  • TiilityyppiTiileri ruukintiili
  • SijaintiRinnekatu 2A, Kajaani

Kaikki referenssit