1950-luvun tiilijulkisivu Töölössä – Kauppakorkeakoulun rakennus uudessa loistossa

Aalto-yliopisto Töölön päärakennus ja julkisivun reliefi. Kuva Erkki Ölander.
Aalto-yliopisto Töölön päärakennus ja julkisivun reliefi. Kuva Erkki Ölander.

Aalto-yliopisto Töölön eli entisen Helsingin Kauppakorkeakoulun päärakennuksen laaja peruskorjaus valmistui syksyllä 2020. Vuonna 1950 valmistuneen rakennuksen talotekniikka uudistettiin täysin ja energiatehokkuutta ja esteettömyyttä parannettiin. Peruskorjauksen pääurakoitsijana toimi Fira Oy. Pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastasi Arkkitehtitoimisto SARC Oy.

Kupittaan Saven tiilistä tehty julkisivu on kestänyt hyvin

Kiinteistön keltatiilistä julkisivua reliefeineen ei peruskorjauksessa muutettu. Projektiarkkitehti Erkki Ölanderin mukaan 70-vuotta vanhat julkisivun tiilipinnat olivat pääosin kohtuullisen hyvässä kunnossa.

− Peruskorjauksen yhteydessä julkisivupinnoille tehtiin kuntotarkastus, jonka teki Insinööritoimisto Conditio Oy. Tutkimuksen perusteella on vaihdettu yksittäisiä tiiliä sekä tehty vähäinen määrä saumakorjauksia. Kaikkein voimakkaimmalle säärasitukselle alttiina oleville tiilipinnoille on tehty lisäksi ruiskutettava, piipohjainen impregnointikäsittely.

Julkisivusta oli alun perin harkittu tehdä luonnonkivipintainen. Kuitenkin kotimaisen, lämminsävyisen hiekkakiven ei katsottu olevan julkisivuun sopivaa epätasaisuutensa ja pienen laattakokonsa vuoksi. Sen sijaan katujulkisivuilla päädyttiin käyttämään vaalean kellertävää klinkkeritiiltä kun taas pihajulkisivulle tehtiin terrastirappaus.

Ulkoseinä on kantava kahden kiven tiiliseinä, jonka ulkopinnan klinkkeritiillet valmisti Kupittaan Savi Oy. Muilta osin tiilet kohteeseen toimitti Kolsan Tiilitehdas Oy, Saseka Oy ja Helsingin Tärytiili Oy.

Pääjulkisivun hallitseva aihe on suunnittelukilpailun tuloksena toteutettu, Mihail Schilkinin toteuttama reliefi, jolle kuntotarkastuksen teki Rakennusentisöintiliike Ukri Oy. Kaupankäyntiin liittyvä aihe viittaa rakennuksen alkuperäiseen käyttöön taloustieteellisen koulutuksen ja tutkimuksen keskuksena.

− Keramiikkaosat ovat osittain lasitettuja ja osittain lasittamattomia ja ne osoittautuivat tutkimuksessa olevan jokseenkin hyvässä kunnossa, joten niille päädyttiin tekemään ainoastaan puhdistus.

Kansainvälisesti arvostettua tyyliä

Hugo Harmian ja Woldemar Baeckmanin suunnittelema rakennus kuuluu kansainväliseen modernin arkkitehtuurin suojeluun ja dokumentointiin erikoistuneen Docomomo-järjestön rekisteriin. Rakennusta ei ole asemakaavalla suojeltu muutoin kuin juhlasalin osalta. Museovirasto oli kuitenkin tiiviisti mukana peruskorjauksessa ja rakennus palautettiin monilta osin kohti alkuperäistä 1950-luvun henkeä.

Rakennuksen käyttötarkoitus säilyy lähellä alkuperäistä. Peruskorjattuun rakennuksen pääkäyttäjäksi asettuu Aalto University Executive Education (Aalto EE), joka tarjoaa liikkeenjohdon valmennus- ja kehittämis­palveluita globaalisti.