As Oy Lorenzinpuisto: tyylikästä tiiltä seinässä ja pihassa

Helsingin Kruunuvuorenrannassa sijaitsevan As Oy Lorenzinpuiston rakennukset erottuvat ympäristöstään sekä muotonsa että julkisivuratkaisujen ansiosta. Pihatiilien lämmin sävy toimii kontrastina vaaleina hohtaville rakennuksille.

Pihasuunnitteluun toi lisähaasteita se, että tontti rajautuu kalliorinteeseen ja suuri osa piha-alueesta sijoittuu autokannen päälle. Pihasuunnittelun tekivät Gretel Hemgård ja Tiina Taipale Maisemasuunnittelu Hemgårdista.

Kohteen rakennuttajan, Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimiston puolelta pihan päällystemateriaaleiksi ehdotettiin luonnonkiveä, mutta suunnittelijat pitivät keraamista pihatiiltä kohteeseen sopivampana. Pihatiili on esteettisesti pehmeämpi kuin luonnonkivi tai betonikivi. Tiili tuo pihaan kodikkuutta ja lämpöä, kun taas luonnonkivipinta mielletään helposti julkisiin tiloihin. Aito pihatiili on luonnonkiveä selvästi edullisempi ratkaisu. Myös rakennuttajalle pihatiilen käyttö luonnonkiven sijaan sopi hyvin, sillä tiiltä materiaalina arvostetaan.

Pihakiveyksen väritystä pohdittiin yhdessä korttelin pääsuunnittelijoiden, Arkkitehtitoimisto Brunow & Maunulan ja Playa Arkkitehtien kanssa. Vaihtoehtoina harkittiin harmaata ja kellertävää tiiltä, ja lopulta valittiin Wienerbergerin vaaleankeltainen Siena-pihatiili. Reunoiltaan hieman pyöristynyt antiikkisen oloinen pihatiili reunustaa pihan kummallakin sivulla rakennuksia. Vaihtelevuutta kokonaisuuteen tuo pelastusteissä käytetty ruskehtavalla betonisauvakivi.

Pihasuunittelussa on huomioitu käytettävyys ja viihtyvyys kaikkien asukkaiden näkökulmasta, asunnon sijainnista riippumatta. Pihasta haluttiin sellainen, että se houkuttelisi viettämään aikaa ulkona ja toisaalta loisi myös asunnoista ulospäin katsottuna maisemallisesti kauniin näkymän.

Kruunuvuorenranta pihatiilet
Samalla tontilla sijaitsee myös Helsingin Asumisoikeus Oy:n Gunilla.

Pienillä tehosteilla luotiin ilmeikkäät julkisivut

Julkisivuissa on kauttaaltaan Tiilerin Ruukintiili, mutta muototiiliä käyttäen seiniin on saatu yksinkertaisella tavalla kiinnostavaa vaihtelevuutta.

Koska rakennukset poikkeavat perinteisestä suorakulmaisesta, käytettiin kulmissa erityisiä mittatilauksena tehtyjä tiiliä.

− Viistettyjä tiiliä tarvittiin jokaiseen nurkkaan, jotka poikkesivat suorastakulmasta. Kaikki mitoitettiin etukäteen, kappalemäärät laskettiin ja tilattiin tehtaalta, kertoo työnjohtaja Karri Kortelainen Skanskalta.

Lorenzinpuiston kaikissa taloissa on myös alueelle ominainen valotaideteos. Kun valaisimet valaisevat seinää erivärisin valoin alhaalta ylöspäin, korostuvat erikoistiilistä toteutetut kuviot kauniisti seinällä.

Tiilijulkisivu Koirasaarentie 32, Helsinki. Kuvat: Raimo Ahonen

As Oy Lorenzinpuisto

  • Kolme viisikerroksista taloa, 57 asuntoa.
  • Rakennuttaja Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimisto ATT
  • Suunnittelija Arkkitehtitoimisto Brunow & Maunula ja Playa Arkkitehdit
  • Pääurakoitsija Skanska
  • Julkisivuissa Tiilerin Ruukintiili
  • Pihassa Wienerbergerin pihatiiliä
  • Sijainti: Koirasaarentie 32, Helsinki