Tumman pihatiilen ja sävykkään arkkitehtuurin toimiva liitto Verkkosaaressa

Helsingin Verkkosaareen toteutettiin arkkitehtuurikilpailun pohjalta kolmen korttelin muodostama kokonaisuus, jossa erisävyiset tiilet yhdistyvät kauniisti toisiinsa. Kokonaisuuden yhtenä osasena on lamellitalosta ja kahdesta townhousesta muodostuva As. Oy Helsingin Karppi.

Kohteen on suunnitellut Anttinen Oiva Arkkitehdit. Korttelien suunnittelun peruskivinä olivat meren rantaan rakennettavan urbaanin alueen viihtyisyys ja laadukkuus. Viihtyisyyttä on erityisesti kolmen korttelin muodostaman kokonaisuuden keskellä avautuvalla vehreä kaikille kaupunkilaisille avoin jalankulkualue, jonka varrella pienemmät viherkattoiset townhouset ovat.

Maatiilen käyttö on uutta Suomessa

Piha-alueella käytettiin maatiiliä asuntopihojen kiveyspinnoissa ja muureissa. Asemakaava määräsi, että muiden kuin talvikunnossapidettävien reittien ja tukimuurien tulee olla tiiltä tai luonnonkiveä.

− Maatiileen päädyttiin, koska haluttiin voimakasta materiaalin tuntua. Talvikunnossapidettävät reitit pinnoitettiin betoni- ja luonnonkivillä, kertoo LOCI maisema-arkkitehtien Annaleena Puska.

Maatiiliä on toistaiseksi käytetty vasta vähän Suomessa, joten vielä ei juuri ole mallina hyväksi koettuja käytäntöjä.

Tiili yhdistää piharakenteet ja julkisivun

Tiiltä on käytetty rakennusten julkisivussa ja pihan pinnoissa sekä rakenteissa.

− Pihan osalta päädyttiin Wienerbergerin malliston tummaan tiileen, jolla tavoiteltiin rauhallista taustaa monivärisille tiilijulkisivuille. Haettiin arkkitehtonisesti ja kaupunkikuvallisesti yhtenäistä kokonaisuutta, luonnehtii Puska.

Helsingin Karpin huoneistoissa on valoisa ja avoin tunnelma. Parvekkeet ovat leveitä ja tiili taipuu luontevasti niiden pilareihin, tällä kertaa tiililaattoina elementtien pinnassa

Julkisivumateriaalina on Tiilerin Ruukintiili, jonka harmaat ja tummanruskeat sävyt jatkavat läheisen Teurastamon alueen rouheaa materiaalipalettia. Tiili valikoitui kestävänä materiaalina julkisivuihin myös merenrannan läheisyyden vuoksi. Tiilellä sai tässäkin tapauksessa julkisivuihin luontevaa monimuotoisuutta erikoismuurauksilla ja tiilikehyksillä.

As. Oy Helsingin Karppi

  • Capellanranta 6, Helsinki
  • 36 asuntoa
  • Arkkitehtisuunnittelu: Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy
  • Pihasuunnittelu: Loci maisema-arkkitehdit Oy
  • Julkisivutiilet Tiilerin
  • pihatiilet ja muurit Wienerberger; käytetty myös betonikiveä