Helsingin Harkko luo uutta kaupunkikuvaa rannikolle

Helsingin Kruunuvuorenrannassa tiili on määräävä julkisivumateriaali. Merellisellä alueella kestävä tiili on luonteva valinta, ja alueen asemakaavan erityistavoitteissa onkin mainittu mm. tulviin, myrskyihin ja rankkasateisiin varautuminen ja niihin liittyvien riskien ehkäiseminen.

Aivan rannan tuntumassa seisoo asuintalo Helsingin Harkko. Harkon julkisivu merelle päin on pääosin tiilistä paikalla muurattu. Kahdessa ylimmässä kerroksessa ja pihan puolella on käytetty tiililaattaelementtiä, jonka pinnassa on julkisivujen kanssa samaa tiiltä. Rantarakentamisen ohjeet on huomioitu myös saumauslaastissa, joka on tavallista tiiviimpää.

Kaupunkikuvallisesti haastavalla paikalla, tulevan Kruunuvuoren sillan päässä sijaitseva rakennus on merkittävässä osassa koko aluetta ajatellen. Kaava määräsi kohteeseen keskiharmaan, maanläheisen sävyn. Arkkitehti Pia Ilonen valitsi harmaan ja ruskean sävyjä ilmentävän Wienerbergerin RT60- kokoisen Graniitinkirjavan Makasiini-tiilen.

Arkkitehdin mukaan tiilen valinta oli mielenkiintoinen prosessi.

− Valitsin suunnitteluvaiheessa Harkon tiileksi täysin uuden tiilen, joka oli vasta tulossa markkinoille. Kirjavassa tiilessä on hieman harmaata ja graniitinsävyä, ja ilahduttavasti samoja sävyjä löytyy lähellä olevista kallioista.

Julkisivun ilme vaihtelee jonkin verran valaistusolosuhteiden ja kosteuden mukaan.
− Jännitti hieman, miltä kirjava tiili näyttää, mutta suuressa julkisivussa lopputulos on yhtenäinen ja harmoninen.

Poikkeuksellinen runkoratkaisu tuo joustavuutta

Helsingin Harkko on EKE Rakennuksen rakentama loft-talo Kruunuvuoren rannassa. Loft-konseptissa asukkaalle jää tavallista suurempi valinnanvapaus asunnon sisustusratkaisujen ja materiaalien suhteen. Helsingin Harkossa asukas on voinut esimerkiksi päättää itselleen sopivan parven koon.

Rakennuksen runko on terästä, mikä on asuinrakentamisessa poikkeuksellinen ratkaisu. Teräsrakenteinen pilari-palkkirunko mahdollistaa suuremmat jännevälit kuin betonielementtien mitoitukseen perustuva rakentaminen.

Koska huonekorkeus on tavallista korkeampi, ei sisäseinienkään rakentaminen standardimittaisilla elementeillä ollut mahdollista. Väliseinät on muurattu harkoista, mikä mahdollistaa asuntojen sisäpuolisen muuntelun huomattavasti helpommin ja monipuolisemmin kuin betonielementeistä rakennettaessa. Harkkorakenne antoi talolle myös nimen.

 • 53 loft-asuntoa
 • Asuntojen pinta-ala 51 m²–89,5 m²
 • Asunnot myydään raakavalmiina ilman väliseiniä. Kylpyhuoneet rakennetaan valmiiksi
 • Huonekorkeus suurimmassa osassa asuntoja jopa 5 metriä
 • Viisi työtilallista asuntoa 1.–2. kerroksissa
 • Katolla taloyhtiön saunatilat ja kattoterassi
 • Yhteisissä tiloissa pesutupa, kuivaushuoneet, kerhotila, ulkoiluvälinevarastot
 • Puoli-HITAS -omistusasuntoja
 • Helsingin kaupungin vuokratontti
 • Julkisivutiilet: Wienerberger
 • Väliseinäharkot: Weber

 

Parveke Helsingin Harkko asuintalossa