Oululaisissa kerrostaloissa on perinteinen massiivinen tiiliseinä

Pohjantikankuja 4 Oulu asuinkerrstalo

Oulun Kaakkuriin valmistuu syksyllä 2020 kaksi vuokrakerrostaloa, joiden seinärakenteena on nykyrakentamisesta poikkeavasti massiivitiilirakenne. Vanhoihin konsteihin luotetaan myös painovoimaisessa ilmanvaihdossa.

Idea perinteisen rakenteen toteuttamiseen lähti talojen rakennuttajalta, TA-Yhtymältä.

− Rakennuttajan puolella oli kiinnostusta massiivirakenteisten seinien toteuttamiseen. Ei haluttu käyttää esimerkiksi nykyaikaisia kennorakenteita, vaan nimenomaan paksua tiilimuuria, joita 1950-luvun jälkeen ei juuri ole tehty, kertoo Tiilerin aluemyyntipäällikkö Jouni Tiira

Pohjantikankuja 4:n talojen rungon paksuus on 73 senttimetriä, ja tiilet on muurattu eri suuntiin limittäin. Muurin ja julkisivutiilen välissä on 15 millimetrin paksuinen ilmarako. (Leikkauspiirros artikkelin lopussa.)

Perinteisestä poiketen rakennuksessa on kuitenkin teräsbetonipilarirakenteinen runko. Rakennusurakoitsija esitti ratkaisua tuotantoteknisistä syistä. Erillinen runko mahdollisti sen, että tiilirungon muuraustyöhön ei tullut välipohjien valun aikaisia taukoja.

Massiivitiilitalon kokonaishinta pysyy kohtuullisena

Tiilerillä rakennuttajan yhteydenotto herätti idean hyödyntää varastossa olevaa 2-laatuista materiaalia. Hintaneuvottelujen lopputulos oli molemmille osapuolille kannattava. Positiivinen yllätys oli, että koko hankkeen hinta ei merkittävästi poikkea tavanomaisesta kerrostalorakentamisesta.

− Kiinnostavaa on se, että runkotiilet maksoivat suunnilleen saman verran kuin julkisivutiilet laasteineen, vaikka rungossa materiaalia on viisinkertainen määrä. Rungossa toki työn osuus on isompi, toteaa Tiira.

Julkisivussa on käytetty mattapintaista vaaleaa Edelweiss-tiiltä puhtaaksimuurattuna. Tiilen ominaisuuksia on hyödynnetty julkisivun yksityiskohdissa, erityisesti ikkunoissa. Julkisivun tiili ulottuu ikkunankarmin päälle, eikä liitoskohtaan tarvita ylimääräisiä listoja. Ikkunoiden reunoissa on käytetty syrjätiiliä, jotka ilmaisevat rakenteen massiivisuutta.

Arkkitehtisuunnittelun kannalta kohde on ollut mielenkiintoinen ja positiivisella tavalla haastava verrattuna tavanomaisempaan kerrostalorakentamiseen.

− Ulkoseinien massiivisuus näkyy myös asuntosuunnittelussa, esimerkiksi ikkunoiden ja parvekeoviympäristön detaljoinnissa. Tiilipintoja on jätetty näkyviin asuntoihin hieman erilaisilla variaatioilla, kertoo arkkitehti Kari Kanniainen Arkkitehtitoimisto Veli Karjalaiselta.

Lähikuvassa kaksi ikkunaa

Tiiliseinien lämpökäyttäytymistä seurataan

Talot ovat ulkoisesti identtisiä, mutta niiden rungot on rakennettu erikokoisista tiilistä. Lisäksi toisessa talossa on käytetty umpitiiliä ja toisessa reikätiiliä.

− Kahden eri tiilen käyttö tarjoaa mahdollisuuden vertailla massiivisen seinän käyttäytymistä. Seiniin on asennettu lämpöantureita, jotka mittaavat lämmöntarvetta.

Rakennuksen rungon laskennallinen lämmönläpäisykerroin on 0,34 W/(m²K) ilman julkisivutiilen osuutta. U-arvo ei aivan täytä kivirakenteiselle seinälle asetettua vaatimusta. Oulun kaupunki myönsi rakennusluvan edellyttäen, että hirsirakentamisessa käytetty 0,40W/(m2K) täyttyy.

Painovoimainen ilmanvaihto toimii

Tiilirungon lisäksi myös ilmanvaihto on järjestetty perinteisellä tavalla.

Rakennuksissa ei käytetä koneellista ilmastointia, vaan jokaisesta huoneistosta on johdettu hormi katolle. Putkiin on kuitenkin asennettu aurinkosähköllä toimivat lämpövastukset, jotka edistävät ilman kiertoa kesän lämpiminä kausina.

Korvausilma huoneistoihin saadaan ikkunoiden kautta. Ikkunat ovat erityisesti tähän tarkoitukseen kehitettyjä korvausilmaikkunoita.

− Ulkoikkunassa on venttiili ja ikkunan sisällä pienet vastukset, jotka lämmittävät ilman ennen sen kulkeutumista huoneeseen sisäikkunan venttiilin kautta, selittää Tiira.

Painovoimainen ilmanvaihto näkyy talojen ulkoarkkitehtuurissa poikkeuksellisen runsaina ja korkeina piippuina katoilla.

 

Pohjantikankuja 4 kerrostalo rakenteilla

Pohjantikankuja 4

  • ARA:n rahoittama vuokratalokohde
  • Kaksi kerrostaloa, 40 asuntoa
  • Tiilirungon paksuus 73 cm
  • Paikallavaletut välipohjat
  • Kantavana rakenteena teräspilarit
  • Rakennuttaja TA-Yhtymä
  • Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtitoimisto Veli Karjalainen Oy
  • Urakoitsija: Pohjola Rakennus Oy Suomi
  • Julkisivutiilet: Tiilerin Edelweiss-tiili RT60 (285 x 135 x 60)