Tiilitehtaat työllistävät myös lähialueen yrityksiä

Suomen neljä tiilitehdasta sijaitsevat pienillä paikkakunnilla. Tiilitehdas työllistää omien työntekijöidensä lisäksi monta muuta alueellista toimijaa.

− Tehtaan ulkopuolisista työllistämme eniten kuljetysyrittäjiä, kertoo Raikkonen Oy:n toimitusjohtaja Teemu Raikkonen.

Kaikilla tiilitehtailla tarvitaan paljon trukkilavoja, ja niitä tilataan paikallisilta yrittäjiltä. Lisäksi tehtaat työllistävät säännöllisesti siivoojia sekä silloin tällöin sähkö- ja putkimiehiä ja muita korjaajia.

Tiilerin markkinointijohtaja Jari Seppälä lisää listaan vielä savenoston ja tiilien kuivattamiseen käytettävän hakkeen, joka hankitaan paikalliselta yrittäjältä. Tiilerin tiilitehtaat sijaitsevat Kemiönsaarella ja Ylivieskassa, ja lisäksi Tarvasjoella valmistetaan tulisijoja.

− Kaikki tehtaamme sijaitsevat maaseudulla, ja ne ovat alueellisesti merkittäviä työllistäjiä, toteaa Seppälä.

Perheyrityksiä arvostetaan

Maamme tiilivalmistajista Raikkonen ja Tiileri ovat perinteisiä perheyrityksiä. Perheen ja suvun piiristä sukupolvi toisensa perään tulee tiilitehtaalle töihin.

Raikkosen tiilitehtaalla Loimaalla johtoon on siirtynyt Teemu Raikkonen, mutta edellistä sukupolvea edustava Jaakko Raikkonen on toiminnassa yhä tiiviisti mukana.

− Kokemus on tietenkin selvä etu. Vastaus melkein kaikkeen löytyy heti, sanoo nuorempi Raikkonen.

Raikkosen kokemuksen mukaan perheyrityksiä arvostetaan Suomessa.

− Halutaan kannustaa paikallista ja pientä toimijaa. Toisaalta en tiedä, kuinka paljon se lopulta vaikuttaa ostopäätökseen.

Tiilerin Jari Seppälä arvostaa toimintatapojen ketteryyttä.

− Näen etunamme matalan hierarkian. Päätöksiä voidaan tehdä nopeasti ilman ison organisaation jähmeää koneistoa. Yrityksen perusti isäni ja hänen neljä veljeään. Minä ja serkkuni edustamme perheyrityksen toista sukupolvea.

Tiilitehtaat alueellisessa toiminnassa mukana

Sekä Raikkonen että Seppälä näkevät pienten paikkakuntien toiminnassa tietynlaista mutkattomuutta.

− Verkosto toimii hyvin ja moni asia ratkeaa tutuilta kyselemällä, sanoo Raikkonen.

Seppälän mielestä paikallisessa omistuksessa oleva yritys pystyy myös sitoutumaan alueen muuhun elinkeinoelämään.

− Meillä ei ole rasitteena muualla määrättyjä toimintatapoja, jotka hankaloittaisivat paikallisten palvelujen käyttämistä, kuten isommilla toimijoilla saattaa olla.

Yritys voi aktivoitua myös oman liiketoiminta-alansa ulkopuolella. Tiileri tukee Tarvasjoella aktiivisesti kyläyhdistyksen toimintaa ja jonkin verran harrastustoimintaa

− Usein kyseessä on jonkun työntekijän perheenjäsenen harrastusseura. Pieneltä tuntuva tuki voi olla yksittäiselle harrastajalle todella tärkeä.