TA-Asumisoikeus Oy:n kerrostalo palkittiin Asuntomessujen Vihreä teko -kilpailussa

Kumppanuuskorttelin asuintalo, Sahapiha 6. Kuva: TA-Asumisoikeus Oy

Lohjan asuntomessuille valmistui vuonna 2021 TA-Asumisoikeus Oy:n kerrostalo, jossa yhdistyy ilmastoystävällisyys, yhteisöllisyys ja kohtuuhintaisuus. Talo sijaitsee korttelissa, jossa on TA Asumisoikeus Oy:n kohteen lisäksi Lohjan Vuokra-asunnot Oy:n talo ja Hoivatilat Oyj:n palvelutalo ja päiväkoti.

UKI Arkkitehdit suunnitteli korttelin kumppanuusprosessina kokonaisuudeksi, joka kannustaa asukkaiden kohtaamisiin. Jokainen talo tuo kortteliin asuinrakennuksen lisäksi tilan koko korttelin yhteiskäyttöön.

− TA-Asuntojen kerrostalossa on kerhotila erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen, palvelutalossa ravintola ja vuokratalolla kuntosali. Yhteistilat sijoittuvat korttelissa keskeiseen kohtaan, ja erottuvat myös visuaalisesti muista tiloista, sanoo UKI Arkkitehtien arkkitehti Roni Koski-Tuuri.

Talossa on 34 asuntoa: kaksioita, kolmioita ja neliöitä. Järvimaisemaan sijoittuvan rakennuksen suunnittelussa huomioitiin asunnoista avautuvat näkymät. Lisäksi talossa on asukkaiden käyttöön tarkoitettu kattoterassi, jossa jokainen asukas voi esimerkiksi saada oman viljelylaatikon käyttöönsä.

Näkymä kattoterassilta Sahapiha6
Kattoterassilta avautuu näkymä järvimaisemaan. Kuva: Wienerberger

Julkisivumateriaaliksi betonirunkoiseen taloon määräytyi asemakaavan mukaisesti paikallamuurattu tiili. Sävyiksi valikoitui lämpimiä luonnonsävyjä sekä kontrastina tummanharmaata ja mustaa. Valinnoilla tuodaan esiin Lohjan asuntomessuilla vahvasti esillä ollutta luontoteemaa.

− Korttelin yhtenäisyyden korostamiseksi eri rakennuksissa on käytetty osin samoja tiiliä, hieman eri tavoin yhdistellen. Täysin samat elementit eivät kuitenkaan toistu eri rakennuksissa. Tiilen lisäksi julkisivuissa on puuta ja uritettua betonia.

TA-Asunnot Asuinkerrostalo Sahapiha 6
Yhteiskäyttötilat erottuvat selkeästi asuintiloista. Kuva: TA-Asumisoikeus Oy

Ympäristöystävällisen asumisen tulee olla kaikkien saavutettavissa

Lohjan asuntomessut oli vahvasti sitoutunut ilmastonäkökulman huomioimiseen. Projektivastaava Jenna Kotilehto työskentelee Lohjan kaupungilla Canemure-hankkeessa, jolla on pyritty vähentämään rakentamisen, asumisen ja liikenteen ilmastovaikutuksia asuntomessualueella.

− Hankkeen puitteissa olen kannustanut messutalojen rakentajia ilmastoystävällisiin valintoihin. Rakentamistapaohjeiden suosituksissa ilmastotoimet ovat näkyvässä osassa, kertoo Kotilehto.

Vihreä teko -teema oli mukana messualueella jo tontinhakuvaiheessa. Keväällä 2020 Lohjan kaupunki ja Osuuskunta Suomen Asuntomessut julistivat messurakentajille kilpailun teeman parhaista toteutuksista messuilla. Kilpailun voittaneessa TA:n kerrostalokohteessa on monella osa-alueella vaikutettu hiilijalanjäljen hillitsemiseen.

− Voittajakohteen valinneen asiantuntijaraadin keskeinen viesti on, että myös pieni- ja keskituloisilla tulee olla mahdollisuus asua ilmastoystävällisesti ja viihtyisästi. Kohtuuhintaisenkin asuntotuotannon on osallistuttava rakentamisen päästöjen vähentämiseen.

Asuntomessualueella ei arvotettu eri rakennusmateriaaleja keskenään. Pikemmin haluttiin kiinnittää huomiota siihen, että kunkin rakennusmateriaaliryhmän sisällä rakennustuotteiden hiilijalanjäljissä on merkittäviä eroja.

TA-Asunnot Asuinkerrostalo Sahapiha 6
Kuva: TA-Asumisoikeus Oy

Vihreä teko -palkinnon perusteena kokonaisvaltainen ratkaisu

TA:n talo on kumppanuuskorttelin taloista ainoa, joka pääsee energialuokituksessa A-luokkaan.

− Keskeisenä keinona on ollut energiatehokkuus ja ja kaukolämmön hyödyntäminen. Talo on erittäin energiataloudellinen ja kaukolämmön käyttö on optimoitu nykyaikaisella järjestelmällä. Talossa on aurinkopaneeleja ja asukkaat voivat itse seurata sähkön, lämmön ja veden kulutusta.

TA:n talolle toteutettiin kymmenen sähköauton latauspistettä. Sähköautoihin varautuminen oli periaatteena koko asuntomessualueella. TA:n kohteessa on myös panostettu pyöräpysäköintiin ja -säilytykseen.

Korttelssa on painotettu myös pihojen luonnon monimuotoisuuttaja hyötykasvillisuutta.  Yhtiö tarjoaa jokaiselle asukkaalle mahdollisuuden omaan viljelylaatikkoon yhteisellä kattoterassilla. Lisäksi korttelin hulevesiratkaisu on toteutettu järkevästi, niin että vesi hyödynnetään esimerkiksi johtamalla se kaivoon, josta vettä voi ottaa viljelyksien kasteluun.