Heka Maununnevantie 3

Kuva: Hannu Huttunen

Helsingin Maununnevalle valmistui joulukuussa 2023 Helsingin kaupungin neljän kerrostalon vuokrakohde, jonka julkisivuilme muistuttaa neulottua pintaa, aivan kuin talot olisi puettu tiilivillapaitoihin. Helsingin asuntotuotantotoimiston tilaaman hankkeen arkkitehtisuunnittelusta on vastannut ARK-house arkkitehdit, pääsuunnittelijana Hannu Huttunen ja rakennussuunnittelijana Tina Ullrich.

Tontin asemakaavamuutos edellytti julkisivumateriaaliksi vaaleaa rappausta, puhtaaksimuurattua punatiiltä tai puuta. Arkkitehdeille tiilen käyttö julkisivuissa oli ensisijainen valinta. Kun Wienerbergerin tiilivalikoimasta löytyi sopiva vaalea tiili, materiaalipaletti alkoi olla selvillä.

Se, että asemakaavassa tiili mainitaan julkisivumateriaalina, on suunnittelun kannalta hyvä lähtökohta. Tiili on kestävä materiaali ja sillä saadaan toteutettua laadukasta asuinympäristöä. Maununnevantien kohteeseen Utu Vuolu -tiili oli hyvä löytö, erityisesti sen kehrättyä lankaa muistuttava tekstuuri ja ulkonäkö miellytti. Muurattuna pintana se on ilmeeltään vaihteleva, eikä tuota liian yksiaineista pintaa.

Suunnittelijat halusivat korostaa kolmen pistetalon päätyseinää tiilikuviolla. Koska pistetalot ovat suuria ja pitkän lamellitalon ikkunat avautuivat pääasiassa pistetalojen suuntaan, näkymän haluttiin olevan mielenkiintoinen.

Lopulta tiilivillapaidaksi nimetty suurkuvio lukittiin julkisivusuunnitelmiin. Poikkeuksellisen toteutuksesta tekee sen ulottuminen koko julkisivupinnan alueelle sitomatta sitä pinnan perusjäsentelyyn. Tyypillisesti reliefimäisiä kuviointeja ja ladonta-aihioita suunnitellaan siten, että ne ovat kerroksittain toistettavissa. 

Muurausvaiheessa kuvion työstö sujui ilman teknisiä ongelmia. Ennen työn aloittamista arvioitiin, että tiilimuurauksessa syntyisi tavanomaista enemmän heittoa limityksissä, mutta näin ei käynyt. Villapaitakudelman lisäksi julkisivuissa on toteutettu erikoistiilillä pitsimuurausosuuksia parvekkeiden pielissä. Kokonaisuus on harmoninen ja muodostaa tuleville asukkaille lämpimän ja viihtyisän asuinympäristön.

Maununnevantien pientalojen asukkaat ovat suhtautuneet uudisrakennushankkeeseen uteliaisuudella. Huolella suunniteltu ja laadukkaasti rakennettu kohde osoittaa kunnioitusta olemassa olevaa rakennuskantaa ja asukkaita kohtaan.

Sijainti kartalla

  • Valmistumisvuosi2023
  • ArkkitehtisuunnitteluARK-house arkkitehdit Oy, Pääsuunnittelija Hannu Huttunen, Rakennussuunnittelija Tina Ullrich
  • RakennuttajaHeka
  • RakennusurakointiKVR-urakointi Lujatalo Oy
  • MuurausurakointiPTS Muuraus Oy
  • Kohteen kokoKohteessa on neljä asuintaloa, joissa on 4–6 kerrosta.
  • TiilityyppiWienerberger, Utu Vuolu RT60 ja Punainen Retro RT60, noin 300 000 kpl
  • SijaintiMaununnevantie 3, Helsinki

Kaikki referenssit