Uutta ja vanhaa tiilipintaa Asuntomessuilla

Kesän 2019 asuntomessut järjestetään Kouvolassa, Korian Pioneeripuistossa. Vanha kasarmialue täydentyy uudella, monipuolisella asuntorakentamisella. Materiaalina tiili on vahvasti esillä alueella ja messutaloissa.

Paja-aukio on tiilikortteli

Yksi asuntomessualueen kortteleista määriteltiin jo kaavassa julkisivuiltaan tiilikortteliksi. Paja-aukion tonteille rakentuu seniori-ikäisille suunniteltu Virkkulankylä sekä kaksi Kouvolan Asuntojen vuokra-asuntoja.

Virkkulankylän kahdeksassa talossa on yhteensä 32 asuntoa. Kahdella eri tiilivärillä toteutetut erillistalojen julkisivut ovat ilmeiltään ajattoman tyylikkäitä.

Kouvolan Asuntojen rakennuttamista neljästä pienrivitalosta messuille valmistuu kaksi. Kaikkiaan kohteessa valmistuessaan on 12 vuokra-asuntoa yksiöistä kolmiohin. Rivitalojen tiiliverhouksessa on rohkeasti lähdetty kokeilemaan usean tiilivärin sekoittamista. Suunnitelmissa lähtökohtana oli neljä eri pääsävyä: vaalenkellertävä, vaaleanharmaa, ruskea ja mustanharmaa. Nyt messuille valmistuvissa kohteissa on nähtävissä ruskeat ja mustanharmaat tiilisekoitukset.

Virkkulankylä, havainnekuva

Pioneerikoulun ulkoalueet katettu keraamisilla pihatiilillä

Yksi vanhan kasarmialueen merkittävimmistä rakennuksista, Pioneerikoulu, saneerataan asuntomessuille niin sisä- kuin ulkotiloiltaan. Laajan piha-alueen katemateriaaliksi valittiin alueen historian ja rakennusperinteen mukaisesti punasävyinen keraaminen pihatiili.

Pihatiilet ovat nopeasti kasvattamassa suosiotaan erityisesti julkisten ulkotilojen materiaalina. Ne pitävät hyvin värinsä ja patinoituvat kauniisti ikääntyessään. Niiden pinta on helppo puhdistaa ja ne kestävät vaativissakin olosuhteissa vuosikymmeniä.

Tiili osana sisustusta

Tiili luo aitoa tunnelmaa myös sisätiloihin. Airon neito -messutalossa tullaan näkemään Wienerbergerin suosituin sisutustiililaatta, Retro de Namur, eteisessä, keittiössä sekä lounge-oleskelutilassa. Tiililaattojen asennus onnistuu hyvin kotiremontoijaltakin. Laatat kiinnitetään seinään saneerauslaastilla ja saumataan jälkikäteen muurauslaastilla. Keittiötiloissa valmiin tiilipinnan voi suojata likaa ja vettä hylkivällä kivensuoja-aineella.

Lisäksi vanhassa juureskellarissa voit tutustua tiilen valmistuksen ja käytön historiaan sekä tiiliarkkitehtuuriin eri vuosikymmeniltä.

Tiilen käyttöä ja historiaa esittelevä näyttely

Pioneeripuiston alueella on edelleen useita yli 100-vuotiaita alun perin varuskunnan käyttöön muurattuja rakennuksia. Yksi vanhimmista on perunoiden ja juuresteen säilyttämiseen rakennettu varasto, joka messujen aikana tulee toimimaan tiilen käyttöä ja historiaa sekä tiiliarkkitehtuuria esittelevänä näyttelytilana.

Pioneeripuistoon keraaminen ympäristötaideteos

Kouvolan kaupunki hankkii Pioneeripuiston alueelle taidetta prosenttiperiaatteen mukaisesti eli kaupungin tekninen toimiala sijoittaa noin prosentin asuntomessualueen rakentamiskustannuksista taiteeseen.

Kutsukilpailun taiteilijoille esitettiin toive, että teokset kunnioittaisivat asuntomessuille tärkeitä teemoja: kauniisti ikääntyvä, oma aika ja bioneeri. Kauniisti ikääntyvä viittaa ihmisiin, jotka arvostavat muun muassa historiaa ja yksilöllistä laadukkuutta. Oma aika taas kuvaa heitä, jotka nauttivat aktiivisesta elämästä ja työn tekemisen vapaudesta. Bioneeri puolestaan tarkoittaa kestävän kehityksen ja asumisen innovaatioiden edelläkävijää, modernin ajan tienraivaajaa. Toteutettaviksi teoksiksi valikoituivat Antero Toikan Ajan Hammas ja Radoslaw Grytan Talo.

Antero Toikan Ajan hammas koostuu viidestä tiilillä verhoillusta betonikuutioista. Radoslaw Grytan Talo on litteä kappale, joka muuttuu kolmiulotteiseksi kun sitä tarkastelee eri näkökulmista.

– Ajan hammas voidaan nähdä ajan olemuksen kuvana. Teoksen pintarakenne ja perusrakenne kuvaavat ajan eri aspekteja, Antero Toikka luonnehtii teosta.

Wienerberger toimii Antero Toikan yhteistyökumppanina teoksen toteutuksessa. Kuutioiden pintaan kiinnitettävät tiililaatat valmistetaan Wienerbergerin Korian tiilitehtaalla, vain parin kilometrin päässä asuntomessualueesta.