As Oy Lorenzinpuisto

Helsingin Kruunuvuorenrannassa sijaitsevan As Oy Lorenzinpuiston rakennukset erottuvat ympäristöstään sekä muotonsa että julkisivuratkaisujen ansiosta. Julkisivuissa on kauttaaltaan Tiilerin Ruukintiili, mutta muototiiliä käyttäen seiniin on saatu yksinkertaisella tavalla kiinnostavaa vaihtelevuutta.

Koska rakennukset poikkeavat perinteisestä suorakulmaisesta, käytettiin kulmissa erityisiä mittatilauksena tehtyjä tiiliä. Viistettyjä tiiliä tarvittiin jokaiseen nurkkaan, jotka poikkesivat suorastakulmasta. Kaikki mitoitettiin etukäteen, kappalemäärät laskettiin ja tilattiin tehtaalta.

Lorenzinpuiston kaikissa taloissa on myös alueelle ominainen valotaideteos. Kun valaisimet valaisevat seinää erivärisin valoin alhaalta ylöspäin, korostuvat erikoistiilistä toteutetut kuviot kauniisti seinällä.

Pihatiilien lämmin sävy luo kontrastia vaaleille rakennuksille

Pihan päällysteeksi valittiin rakennuttajan ehdottaman luonninkiven sijaan keraaminen pihatiili, joka on esteettisesti pehmeämpi kuin luonnonkivi tai betonikivi. Aito pihatiili on luonnonkiveä selvästi edullisempi ratkaisu. Myös rakennuttajalle pihatiilen käyttö luonnonkiven sijaan sopi hyvin, sillä tiiltä materiaalina arvostetaan.

Pihakiveyksen väritystä pohdittiin yhdessä korttelin pääsuunnittelijoiden, Arkkitehtitoimisto Brunow & Maunulan ja Playa Arkkitehtien kanssa. Vaihtoehtoina harkittiin harmaata ja kellertävää tiiltä, ja lopulta valittiin Wienerbergerin vaaleankeltainen Siena-pihatiili. Reunoiltaan hieman pyöristynyt antiikkisen oloinen pihatiili reunustaa pihan kummallakin sivulla rakennuksia. Vaihtelevuutta kokonaisuuteen tuo pelastusteissä käytetty ruskehtavalla betonisauvakivi.

Pihasuunittelussa on huomioitu käytettävyys ja viihtyvyys kaikkien asukkaiden näkökulmasta, asunnon sijainnista riippumatta. Pihasta haluttiin sellainen, että se houkuttelisi viettämään aikaa ulkona ja toisaalta loisi myös asunnoista ulospäin katsottuna maisemallisesti kauniin näkymän.

Sijainti kartalla

  • Valmistumisvuosi2016
  • ArkkitehtisuunnitteluPlaya Arkkitehdit Oy
  • RakennuttajaHelsingin kaupunki Kaupunkiympäristön toimiala
  • Kohteen koko6285 m2
  • TiilityyppiTiileri Ruukintiili Vaalea
  • SijaintiKoirasaarentie 32, Helsinki

Kaikki referenssit