Saunalahden koulu

Saunalahden koulun arkkitehtuuri on sovitettu maisemaan avautuen pihojen suuntaan toisen puolen toimiessa ikään kuin suojavana muurina. Kadunpuoleiseen tiiliseen julkisivuun tuovat avoimuutta suuret, kadulle avautuvat taito- ja taideaineiden tilojen ikkunat. Julkisivuissa tiiltä on käytetty monipuolisesti. Erilaiset limitykset muodostavat nauhamaista ornamentiikkaa tiilipintoihin, joiden väritys on yhtenäinen ruskeasävyinen.

Pihojen suuntaan ilme on avonainen ja valoisa. Pihojen lähiliikuntapaikat ovat koulun lisäksi myös alueen asukkaiden käytössä. Monitoimitalona koulu avautuu myös toiminnalliseksi osaksi alueen asukkaiden arkiympäristöä. Huoltopiha, paikoitus ja liikuntakenttä ovat koulurakennuksen pohjoispuolella.

Rakennuksen katto on yhtenäinen kuparipatja. Pohjoispuoli yhtyy maisemaan muuta rakennusta korkeampana. Koulussa on kolme kerrosta, joista ensimmäinen on puolikerrosratkaisu. Pääsisäänkäynti on kadulta toiseen kerrokseen, jossa on muun muassa kirjasto, nuorisotila, taito- ja taideaineiden tilat ja muita luokkatiloja. Keskeinen ruokasali toimii tarvittaessa näyttämöllä varustettuna juhlasalina. Kolmannessa kerroksessa on  luokkatiloja ja opettajien huone. Liikuntasaliin on järjestetty itsenäinen sisäänkäynti iltakäytön mahdollistamiseksi. Ison salin lisäksi koulussa on pienempi sali suurine peileineen, niin sanottu tanssisali. Koulun sisäpinnoissa on paljon puhdasvalubetonia, ja sen vastapainona alueittain valitut kirkkaat tehostevärit.

Saunalahden koulu kuuluu A-energialuokkaan ja lämpenee kaukolämmöllä. Runkona on erillisrunko, joka koostuu teräsbetonitäytteisistä teräspilareista, WQ-palkeista ja ontelolaatoista. Ulkovaippa koostuu ulkokuorielementeistä ja paikalla muuratusta tiilestä. Ratkaisun johdosta rungon asennustyö oli tavallista nopeampi. Rakennepaksuudet ovat hieman normaalia paksumpia ja rakennuksen vaipan lämmöneristävyys on hieman määräysten vaatimuksia parempi.

Koulun suunnittelusta järjestettiin yleinen arkkitehtuurikilpailu. Voittaneen ehdotuksen tekivät arkkitehdit Ilkka Salminen, Riina Palva, Jussi Palva ja Väinö Nikkilä Verstas Arkkitehdit Oy:stä.

Sijainti kartalla

  • Valmistumisvuosi2012
  • ArkkitehtisuunnitteluVerstas Arkkitehdit Oy
  • RakennuttajaEspoon kaupunki Tilapalvelut
  • Kohteen koko10 150 brm²
  • TiilityyppiTiileri Ruukintiili Ruskeankirjava
  • SijaintiBrinkinmäentie 1, Espoo

Kaikki referenssit