Espoon Saunalahteen valmistunut 115 asunnon yhtiö näyttää, miten rakennuksen voi suunnitella ja toteuttaa laadulla – sekä korkotukilainalla.
Kaareva rakennus yhdistää kaksi pistetaloa, joiden ylimmät kerrokset poikkeavat sekä materiaaleiltaan että muun rakennuksen linjasta.
Rakennuksesta aistii heti, että se on huolella suunniteltu ja toteutettu.
– Lähtökohtana oli suunnitella mahdollisimman hyvä asuinalue ja käyttää kestäviä materiaaleja. Eri osapuolet muodostivat toteutukseen innostuneen tiimin, jonka työskentelyssä oli harvinaisen hyvä henki, kertoo arkkitehti SAFA Veikko Mäkipaja Arkkitehdit Hannunkari & Mäkipaja Oy:stä.
Näin lopputuloksena on kestävän kehityksen periaattein sekä paikalla rakentamisen hyviä perinteitä vaalien rakennetut asuinkerrostalot.
Muotoja ja tunnelmaa
Magneettikatu 14:n asemakaava mahdollisti isot linjat ja kaarevat muodot.
Arkkitehtonisessa toteutuksessa onkin onnistuttu yksinkertaisin tehokeinoin luomaan moderni, mutta samalla ajaton lopputulos. Kahden pistetalon väliin jäävän kaarevan talon pyöreälinjaisuus on hienostuneella tavalla otettu osaksi myös sisäpihanpuolen julkisivuarkkitehtuuria, jossa rakennuksen nurkkien pyöristetyt linjat yhdessä valkoisen rappauksen kera henkivät aitoa funktionalistista ajattomuutta.
Elinkaareltaan kestävää
Espoon Asunnot Oy painottaa uudistuotannossaan elinkaarikestävyyttä.
– Rakennuksen elinkaariasiat ovat ohjaava tekijä suunnittelussa ja materiaalivalinnoissa suosimme elinkaarikestäviä tuotteita. Materiaalien tulee olla sellaisia, että niillä on mahdollisimman pitkä huoltovapaa elinkaari ja korjausvaiheessa helposti ja edullisesti korjattavia. Sama koskee myös kaikkia suunnitteluratkaisuja. Suosimme kohteissamme esimerkiksi puhtaaksimuurattuja julkisivuja, rakennuttamisjohtaja Pirjo Räihä sanoo.
– Rakennuttajana arvostamme myös ajatonta arkkitehtuuria. Se sopii hyvin kestävän rakentamisen tavoitteeseemme ja on useimmiten myös helposti ylläpidettävää.
Magneettikatu 14:lle myönnettiin Kestävä Kivitalo -palkinto 2017.