Korttelikylä

default

Korttelikylä

Omaleimaista tiiliarkkitehtuuria opiskelijoiden Korttelikylässä

Urbaani kyläfiilis ja yhteisöllisyys olivat lähtökohtina Korttelikylän suunnittelussa Jyväskylässä.

Korttelikylä on Mäki-Matin kaupunginosassa sijaitseva opiskelija-asumisen kortteli. Korttelikylässä kaikki tukee luontevaa kohtaamista. Rakennukset kiertyvät talojen asukkaat kokoavan sisäpihan ympärille. Kulkutiet ja toiminnot tukevat luontevien sosiaalisten kontaktien syntymistä asukkaiden välillä.

Korttelikylän 12 000 neliön rakennusmassa on suuri kokonaisuus, joka on pilkottu hienosti inhimilliseen mittakaavaan. Talot ovat kapealinjaisia ja harjakattoisia. Suunnittelijoiden mukaan pienten asuntojen toisteisuus verhoutuu monimuotoiseen julkisivuun ja kohtuullisen kokoisiin rakennusmassoihin. Koska kokonaisuus on jaettu pienempiin osiin, kortteli näyttää erilaiselta kaikista lähestymiskulmista.

Jyväskylä tunnetaan arkkitehti Alvar Aallon tiiliarkkitehtuurista myös yliopistokampuksella. Osittain siksi tiilijulkisivut olivat luonteva valinta myös Korttelikylään. Tiili on myös kestävä vaihtoehto.

– Pitää myös muistaa, että rakennus jää rakennuttajalle vuosikymmeniksi. Tiili on kestävä materiaali. Se vanhenee kauniisti eikä tarvitse paljon huoltoa, arkkitehti Nikolas Davies Arkkitehtitoimisto INAROsta lisää.

”Siistiä ja sotkuista saumausta”

Korttelikylän rakennusten julkisivut on verhoiltu vaaleanharmaalla tiilellä, mutta erilaiset tiilet ja kaksi saumaustapaa rikastuttavat julkisivujen ilmettä. Tiilitehdas Raikkonen Oy:n hieman tavallista matalampi tiili, 52 millinen, luo tiilestä pidemmän vaikutelman ja antaa julkisivulle omaleimaisuutta. Väri sävytettiin arkkitehtuuriin sopivaksi. Tiili tuo julkisivuun pienemmän ja rouhean mittakaavan. – Saimme taloja eroteltua kolmella sävyllä ja yhdessä niistä muodostui rikkaampi kokonaisuus, Davies toteaa.

Arkkitehdit halusivat julkisivun kadun puolella muurattavan siistiksi ja saumauksen puhdaslinjaiseksi. Pihan puolella jäljen tuli olla rouheaa. Arkkitehdit käyttivät spekseissä ilmauksia siisti ja sotku.

– Jokainen ammattimuurari osaa tehdä siistiä, mutta sotkuinen jälki on vaikeampi toteuttaa.

Muurauksesta vastasivat Muuraus Nahkala Oy ja Muurausliike Sami Vanne Oy.

Kuvat: INARO

Sijainti kartalla

  • Valmistumisvuosi2023
  • ArkkitehtisuunnitteluArkkitehtitoimisto INARO - Sami Heikkinen (pääsuunnittelija), Emilia Ellilä (projektiarkkitehti, viitesuunnitelma- ja luonnosvaihe), Nikolas Davies (projektiarkkitehti, toteutusvaihe), Tuomas Voutilainen, pihasuunnittelu: maisema-arkkitehti Anna-Kaisa Aalto
  • RakennusurakointiPohjola Rakennus Oy Suomi
  • MuurausurakointiMuuraus Nahkala Oy ja Muurausliike Sami Vanne Oy
  • Kohteen koko12 000 m² asumista (384 asuntoa), 1100 m² yhteistilaa
  • TiilityyppiTiilitehdas Raikkonen Oy, RT 52 285x135x52, värisävyt: Usva vaalea kasarmi, usva tumma kasarmi sekä luonnonvalkoinen kasarmi, 450 000 kpl
  • SijaintiNuuskakuja 2, Mäki-Matti, Jyväskylä

Kaikki referenssit