Queen’s Stone -tiilitalo

Poroton-kennoharkkorunkoinen tiiliverhottu pientalo on suunniteltu kahdelle aikuiselle, jotka arvostavat asumisen laatua ja turvallisuutta sekä etätyömahdollisuuksia. Talo valmistui vuoden 2023 asuntomessualueelle Loviisaan.

Queen’s Stone -kennoharkkotalon on suunnitellut arkkitehti SAFA Teppo Pietarinen kahden aikuisen kodiksi. Talon nimen ja arkkitehtuurin inspiraationa on toiminut tontin rantaviivassa sijaitseva iso, suojeltu siirtolohkare. Lisäksi rakennuksen muotoon on vaikuttanut sisääntulon puoleinen suojeltu kalliojyrkänne.

Kaksikerroksinen talo myötäileekin tarkasti merenrantatontin ja rakennuspaikan muotoja ja nousee kuin iso graniittinen kivi esiin kallionkolosta.

Sijainti meren rannalla huomioitu materiaalivalinnoissa

Rakentaminen meren rannalle vaativiin olosuhteisiin ja suojaaminen keskikesän auringon lämpökuormalta on otettu huomioon jo heti alusta alkaen tilasuunnittelussa ja rakennusmateriaalien valinnassa. Osin maanpinnan alle sijoittuva pohjakerros on muurattu Leca-harkoista.

Rakennuksen runko on täystiilinen eli ulko- ja väliseinät on muurattu Poroton-kennoharkoista. Ulkoseinissä on käytetty Poroton T7 -kennoharkkoa, jonka rakennevahvuus on 425 mm. Harkon kennosto on täytetty perliittimurskeella, jonka rakennusfysikaaliset ominaisuudet ovat poltetun tiilen kanssa yhtenevät. Perliitti on vulkaanista laavakiveä, joka kuumennettaessa saa raemaisen, ilmavan muodon. Massiivitiilirakenne sitoo ja luovuttaa kosteutta turvallisesti ympäröivien olosuhteiden vaihdellessa eli kansankielellä rakenne ”hengittää”. Yksiaineisuus on merkittävä etu, kun halutaan varmistaa seinärakenteen riskitön toimivuus ja sisäilman laatu pitkällä aikavälillä.

Talon pääasiallinen julkisivumateriaali on tiili, joka kestää hyvin meri-ilmaston haastavissa oloissa. Wienerbergerin kotimaisesta tiilivalikoimasta löytyi kallioiseen rakennuspaikkaan ja rakentajaperheen mieltymyksiin täydellisesti istuva Graniitti Makasiini -tiili. Rakennuksen suorakulmasta poikkeavien nurkkien julkisivutiilet on teetetty erikoistyönä Korian tiilitehtaalla. Tiilipinta on lisäksi käsitelty impregnointiaineella, joka suojaa tiiliseinää lialta ja liialta kosteudelta.

Julkisivuratkaisuna tiiliverhous parantaa ulkoseinärakenteen energiatehokkuutta ja ääneneristävyyttä sekä takaa talolle pitkän ja huoltovapaan elinkaaren.

Julkisivun harmaa tiili näkyvä osa sisustusta

Tiili on materiaalina esillä myös sisätiloissa. Olohuoneessa, porraskäytävässä sekä alakerran TV-huoneessa on käytetty Graniitti Makasiini -julkisivutiiltä ohuena tiililaattana, joka on kiinnitetty laastilla suoraan taustarakenteeseen ja saumattu muurauslaastilla jälkikäteen.

Rakennuksen terassit on katettu ja suunnattu pois naapureiden katseilta. Pääosa ikkunoista suuntautuu terassien ja meren suuntaan. Isolla lasitetulla terassilla on takka, joka jatkaa tilan käyttöä pitkälle syksyyn.

Queen’s Stone -talon materiaalit niin sisällä kuin ulkona ovat kestäviä, huoltovapaita ja laadukkaita. Asukkaille se merkitsee huoletonta ja elinkaaritaloudellista asumista. Pitkäikäinen ja arvonsa säilyttävä rakennus on myös ekologisesti järkevä valinta.

Sijainti kartalla

  • Valmistumisvuosi2023
  • Arkkitehtisuunnitteluarkkitehti SAFA Teppo Pietarinen
  • Rakennuttajayksityinen
  • RakennusurakointiRakennuspalvelu Bomberg Oy
  • Kohteen koko188 m2
  • TiilityyppiRakennuksen runko on täystiilinen eli ulko- ja väliseinät on muurattu Poroton-kennoharkoista, osin maanpinnan alle sijoittuva pohjakerros Leca-harkoista. Julkisivuissa Graniitti Makasiini -tiili.
  • SijaintiRegaalienkatu 15, 07940 Loviisa

Kaikki referenssit