Lammin uusi seurakuntatalo, Katariinan tupa

Lammin seurakuntatalo on ”lähirakentamista” parhaimmillaan

Katariinan tuvan ovet ovat kaikille avoinna

Lammin uusi seurakuntatalo rakentui poikkeuksellisen tehokkaalla projektinjohtomallilla, jossa valtaosa urakoitsijoista oli lammilaisia. Runkorakentamiseen tarvittavat harkotkin haettiin vain kilometrin päästä Lammin Betonin tehtaalta.

Rakennuksen julkisivut on muurattu Tiilerin tummilla, käsinlyödyillä tiilillä. Harjakattoinen, kulmikas, U-muotoinen rakennus sopii hyvin viereiseen siunauskappeliin sekä heijastelee Lammin 1400-luvulta olevan harmaakivikirkon henkeä.

Rakennuksen sijoitus onkin hyvin luonteva: se rakennettiin entisen pappilan paikalle. Nyt vieressä oleva vanha seurakuntatalo odottaa purkamista. Sen tilat eivät enää vastanneet nykyisiä tarpeita, talotekniikka oli uusimisen tarpeessa ja sisäilman kanssakin oli ongelmia.

Uuden seurakuntatalon tilojen suunnittelun yhtenä lähtökohtana olivat muuntojoustavuus ja tilojen yhteiskäyttö. Esimerkiksi seurakuntasali saadaan jaettua siirtoseinillä kolmeksi eri tilaksi.

Lammin harkot haettiin naapurista

Tiilien ja harkkojen logistiikka työmaille on aina sujuvaa, koska ne toimitetaan kappaletavarana sovitussa aikataulussa ilman työmaalla tapahtuvaa varastointia.

Harkkoladonnan ja -valut sekä ison osan muista seurakuntatalon runko- ja sisätöistä teki kaksi paikallista urakoitsijaa, Rakennus Kerttula Oy ja MTT-Palvelut Oy. Tiilimuuraustyöt puolestaan hoiti lahtelainen Muuraus Ässä Oy.

Kestävät materiaalit

Seurakuntataloon haluttiin terveellisiä, turvallisia, kestäviä ja maanläheisiä materiaaleja. Harkko- ja tiilirakentaminen täyttivät nämä vaatimukset. Rakennus on nykyisiä vaatimuksia  energiatehokkaampi. Maanalaisissa rakenteissa ja seinissä ei ole orgaanisia eristeitä. Yläpohjassa on käytetty selluvillaa, joka reagoi hyvin kosteusvaihteluihin.

Rakennusmateriaalien kestävyydestä puhutaan nykyään paljon, mikä onkin ihan oikein. Kuitenkin eri vertailuissa kiviainesten laskennallista mallia vähätellään. Kivi on kuitenkin kestävämpää kuin orgaaniset materiaalit, kohteen projektipäällikkö Hannu Fagerlund toteaa.

Sijainti kartalla

  • Valmistumisvuosi2023
  • ArkkitehtisuunnitteluArkkitehtuuri Oy Lehtinen Miettunen
  • RakennuttajaHämeenlinnan seurakuntayhtymä
  • RakennusurakointiRakennus Kerttula Oy ja MTT-Palvelut Oy
  • MuurausurakointiMuuraus Ässä Oy
  • Kohteen kokonoin 910 kem2
  • TiilityyppiJulkisivu: paikalla muurattu Tiilerin Ruukintiili Tummanharmaa kirjava -tiili
  • SijaintiKatariinantie 2, Lammi

Kaikki referenssit