Kuin kolmen kerroksen leivos
2023 valmistunut Päiväkoti Sompasaari sijaitsee nimensä mukaisesti Helsingin Sompasaaressa, Kalasataman ja Korkeasaaren kyljessä. Rakennuksen kolmessa kerroksessa on ryhmätilojen lisäksi juhla- sekä liikuntasali, ruokala ja verstas. Päiväkodissa toimii neljä ryhmää, ja tilaa on noin 200 lapselle. Päiväkoti Sompasaari toimii myös kylätalona. Asukkaat käyttävät iltaisin sen kokoontumistiloja sekä liikuntasalia.
Tontin ehdoilla
Peab Oy Toimitilarakentamisen urakoiman rakennuksen suunnitteli Verstas Arkkitehdit Oy.
Rakennuksen arkkitehtisuunnittelusta vastannut Väinö Nikkilä kertoo, että rakennuksesta tuli kolmikerroksinen, sillä tontti oli hyvin pieni. Päiväkodin yhteiset tilat, kuten ruokasali ja liikuntatilat sijoittuvat kadun puolelle rakennuksen kivijalkaan ja varsinaiset ryhmätilat kahteen ylempään kerrokseen, korttelin yhteispihan osaksi sijoittuvan leikkipihan lähelle. Pihan suuntaan rakennus on kaksikerroksinen, ja pihajulkisivua porrastettiin vielä matalammaksi sisäänkäyntikatoksia suojaavalla katoksella.
Sompasaaressa kortteleiden julkisivumateriaaliksi on määrätty tiili, joten kaikki ympäröivät asuinrakennukset ovat tiilijulkisivuisia. Määräys ei kuitenkaan koskenut päiväkotirakennusta. Nikkilän mukaan tuntui kuitenkin hyvin luontevalta tehdä myös päiväkodin julkisivu Sompasaaren kaikkien muiden talojen tapaan tiilestä.
Päiväkoti Sompasaaren julkisivutiilet ovat Tiilerin märkälyöntimenetelmällä tehtyä Ruukintiiltä. Ruukintiili on perinteiseen tapaan valmistetun tiilen tapaan umpitiili. Päiväkotirakennukseen oli tilattu keramiikkataitelija Nathalie Lautenbacherin julkisivutaideteos, joita varten julkisivumuuraukseen tarvittiin syvennyksiä. Ne pystyttiin umpitiilellä toteuttamaan ilman, että näkyviin jää reikätiilille tunnusomaisia reikiä.
Päiväkoti Sompasaaren julkisivun väritys vaihtelee kerroksittain. Loviseholminpuiston suunnasta näkyvä porrastuva päätyjulkisivu ja sen kerroksittain vaihtuva tiilimuurauksen väri luovat päiväkodille tunnistettavan ja ympäröivistä asuinrakennuksista erottuvan ilmeen, Nikkilä kertoo.
Projektiarkkitehtina kohteessa toiminut Anna Puisto sanoo, että julkisivun värit ovat varsin tyypilliset Sompasaaren nykyiselle rakennuskannalle. Ympäröivissä rakennuksissa on runsaasti punaisia ja ruskeasävyisiä julkisivuja. Korttelin sisältä julkisivut ovat valkoiset.
Kestävää ja kaunista
Kestävä ja helppohoitoinen tiilijulkisivu onkin erityisesti merellisessä ympäristössä järkevä ratkaisu. Julkisivumateriaalina se on siten pitkällä aikavälillä myös edullinen.
Luonnollisena ja lämminhenkisenä materiaalina tiili sopii luontevasti moneen erilaiseen kontekstiin. Paikalla muuratussa julkisivussa näkyy käsityön jälki ja eri luonteisten julkisivupintojen sekä hienojen yksityiskohtien, kuten Sompasaaren päiväkodin julkisivujen taideteokset, toteuttaminen osaksi rakennuksen julkisivuja on mahdollista.
Tiilellä pystyy tekemään monenlaisia aiheita. Hintavaikutus ei välttämättä ole suuri, vaikka tehtäisiin koristeellisempaa ladontaa tai käytettäisiin eri sävyjä. Nykyisin Puiston mukaan onneksi jo löytyy muurausliikkeitä haastavampiinkin julkisivumuurauksiin. Päiväkoti Sompasaaren julkisivussa on ns. sutimestarin sauma, toisin sanoen laasti on eläväpintaista ja rouheaa. Joskus olemme joutuneet teettämään useampia malleja, ennen kuin haluttuun on päästy, mutta Nurmijärven Muurareilta se onnistui heti.
Päiväkoti Sompasaaren julkisivussa on tiiltä varsinaisen julkisivumuurauksen lisäksi myös sokkeliverhouksena. Katoksen suojaamilla julkisivuilla betonisokkelit verhottiin paikan päällä kiinnitetyillä Ruukintiiilaatoilla.
Tiiltä on myös rakennuksen edustalla pihakivetyksissä. Näin kadun varren ikkunasyvennysten ja pihan sisäänkäyntikatosten yksiaineinen materiaalimaailma kehystää Nathalie Lautenbacherin hienoja teoksia..