Saunalahden lastentalo

Vuonna 2011 valmistunut Saunalahden lastentalo oli uuden asuinalueen ensimmäinen julkinen rakennus. Rakennuspaikka oli vaativa: pitkä, kapea tontti kadun ja kalliojyrkänteen välissä. Saunalahden päiväkodista ja neuvolasta järjestetyn suppean kutsukilpailun voitti Arkkitehtitoimisto JKMM Oy:n ehdotus Mato Matala.

Rakennus asettuu maisemaan kuin se olisi ollut siinä jo pitkään. Saunalahden lastentalon arkkitehtuuri perustuu kalliomaiseman ja sisätilojen, luonnon ja ihmisen väliseen vuoropuheluun. Kadulle päin linnamaisen, jyhkeän tiilimuurimaisen rakennuksen mittakaava pienenee pihan puolella. Rakennus toimii myös melumuurina.

Kadulle päin suuntautuvaa julkisivua rytmittävät erikokoiset ikkunat. Pihalle päin rakennus avautuu lattiasta kattoon ulottuvin ikkunoin, joten pienetkin lapset voivat katsella maisemaa.

Sisällä tiloja rytmittää talon keskellä kulkeva, pitkä käytävä ja ryhmien tilat. Hämyisen käytävän katto ja seinät on verhoiltu akustoivalla tekstiilimatolla. Tummanvihreä väri on poimittu ympäristön havupuista. Kontrastin käytävälle luovat ryhmien pihalle avautuvat vaaleat, valoisat tilat.

Monin paikoin taide on yhdistetty toiminnallisuuteen. Graafikko Aimo Katajamäen maalaamat eteistilojen kattosuppiloiden kuviot, muun muassa mustekalat, meritähdet ja meteoriitit, ovat taideteoksia ja opasteita, joiden avulla jokaiselle ryhmälle on luotu tunnistettava ilme. Suppilot tuovat luonnonvaloa tiloihin, mutta myös vaimentavat ääniä kuten myös sisustusarkkitehti Päivi Meurosen akustisia pintoja hyödyntävät sisustusratkaisut. Ilona Ristan suunnittelema akustinen paneeli puolestaan integroituu ilmanvaihtokanaviin ja kaapistoihin.

Kun sisustus- ja arkkitehtisuunnittelu kulkevat rinta rinnan, tuloksena on yhtenäinen ja laadukas kokonaisuus. Arkkitehti Samuli Miettisen mukaan kestävyys onkin pedagoginen arvo.

Sijainti kartalla

  • Valmistumisvuosi2011
  • ArkkitehtisuunnitteluArkkitehdit Asmo Jaaksi, Teemu Kurkela, Samuli Miettinen, Juha Mäki-Jyllillä, Arkkitehtitoimisto JKMM Oy
  • Kohteen kokoBruttoala: 1 800 m²
  • SijaintiKummelivuorentie, Espoo

Kaikki referenssit