Tikkuaskitalot

Kaksi erillistä pientaloa samalla tontilla sopeutuvat niin toisiinsa kuin tontin muotoihin, mäntyihin ja avokallioon. Arkkitehdit Anu Puustinen ja Ville Hara Avanto Arkkitehdit Oy:stä saivat tilaajalta toimeksi suunnitella kaksi erillistaloa siten, että rakennukset asettuvat luontevasti tontille, tarjoavat molemmille taloille yksityisyyttä ja parhaat mahdolliset näkymät.

Rakennusten massoittelussa ylä- ja alakerta ovat kuin päällekkäiset, ristiin asetetut tikkuaskit. Vanha kiviaita, avokalliot ja männyt säästettiin. Niistä tuli olennainen osa pihaa ja katujulkisivua. Ylemmän kerroksen ulokkeiden alle muodostuu katettua terassia ja alemman kerroksen ulokkeiden päälle aurinkoista kattoterassia.

Saapuminen rakennuksiin on vaiheittainen. Kadulta astutaan pihalle kiviaidan portista ja noustaan talojen sisäänkäynneille joko maastoporrasta tai kivettyä pihapolkua pitkin. Tikkuaskien päissä on kadun puolella julkisivujen sisäänvedot, jotka muodostavat sisäänkäyntikatokset.

Sisäänkäyntiaulassa vastassa on pitkä näkymä läpi talon ja ”portaat taivaaseen”. Kulku johdetaan jouhevasti rakennuksen ylempään kerrokseen, jossa päätilat sijaitsevat. Kerroksia yhdistää avoin, lasikatteinen tila, johon päivänvalo siivilöityy.

Julkisivuissa on Wienerbergerin mallistosta pitkä, matala rouhea täystiili, jossa on kirjava poltto ja männyn kaarnaa muistuttavat sävyt. Julkisivujen limitys on sekalimitystä, sattumanvaraisen elävää. Julkisivut ja ulokkeiden alapinnat on ohutsaumamuurattu mustalla tiivislaastilla ilman jälkisaumausta. Näin muurattaessa tiilipinta korostuu saumojen jäädessä syvemmälle varjoon. 

Sijainti kartalla

  • Valmistumisvuosi2019
  • ArkkitehtisuunnitteluAvanto Arkkitehdit Oy /
Anu Puustinen ja Ville Hara, Arkkitehdit SAFA
  • RakennuttajaYksityinen
  • RakennusurakointiMuurausliike Sami Vanne Oy
  • MuurausurakointiMuurausliike Sami Vanne Oy
  • Kohteen koko360 br-m2/ talo, yht. 720 br-m2
  • TiilityyppiWienerberger Optima- pitkätiili
  • SijaintiEspoo

Kaikki referenssit