As Oy Helsingin Tervapääskynen
Helsingin Hermannin keskeisellä tontilla on tummanpuhuva kerrostalo, jonka tiiliset julkisivut ovat sovussa vanhojen naapureiden kanssa. Uudisrakennus on sovitettu Hermannin henkeen sekä arkkitehtonisesti että rakennustavaltaan.
As Oy Helsingin Tervapääskynen on JHL:n omistama, vapaarahoitteinen vuokratalo. Paikalla rakennetun talon asunnot ovat hiljaisia ja viihtyisiä. Ylemmistä kerroksista on avarat merinäkymät. Rakennus valmistui vuonna 2011. Asuntoja on kaikkiaan 65, jotka kaikki oli jo vuokrattu valmistumiseen mennessä.
Tervapääskynen on rakennettu paikalla eli sen julkisivut on muurattu tiilestä ja rungon välipohjat valettu betonista. Massiivinen rakenne takaa asukkaille viihtyisän, turvallisen ja ääntä hyvin eristävän kodin.
As Oy Helsingin Tervapääskysen rakennusprojektin alkuvaihe on tavallisuudesta poikkeava. Tervapääskynen on rakennettu entisen eläinlääketieteellisen korkeakoulun Ylätallin paikalle. Alun perin suunnitelmien mukaan osa Ylätallin julkisivuista piti säilyttää ja uudisrakennus rakentaa ensimmäiseltä kerrokseltaan niiden sisään. Vanhat seinät oli jo tuettu, kun rakenteen todettiin olevan sen verran huonokuntoinen, että sen säilyttämiselle ei ollut perusteita.
Lopputulemana alakerta muurattiin punatiilistä tausta- eli patinapinta ulospäin. Näin vaikutelma on hyvinkin vanhan tiilen oloinen. Alakerran asunnot ovat korkeudeltaan lähes nelimetrisiä eli henkivät oikeasti vanhaa kivirakentamista.
Persoonallisen lisän Tervapääskyselle antaa graafisesta betonista tehty reliefi. Hauska lehmäaiheinen reliefi viittaa Hermannin alueen historiaan eläinlääketieteellisen korkeakoulun sijaintipaikkana.
Asuntoja tilaajan tarpeisiin
Tilaajan toivomuksesta kohteeseen haettiin lupaa poiketa asuntojen keskipinta-alan vaatimuksista, jotta talo soveltuu paremmin vuokrakohteeksi. Pari isompaa asuntoa jaettiin kolmioiksi ja yksiöiksi. Yhdellä oven siirrolla kahdesta asunnosta saadaan taas tarvittaessa yksi isompi. Hyvää asumisen aikaista muuntojoustavuutta siis.
As Oy Helsingin Tervapääskysen toteuttajille myönnettiin vuoden 2012 Kestävä Kivitalo -palkinto.