Terve talo -konsepti tarkoittaa rakentamista sellaisilla periaatteilla, että rakennusmateriaalit eivät aiheuta tai edesauta sairastumista huonon sisäilman takia. Jo sairastuneiden auttamiseksi on otettu käyttöön sisäilmaesteettömyyden käsite. Kun terveessä rakentamisessa saatetaan pyrkiä karsimaan ongelmia, niin sisäilmaesteetön rakentaminen etsii optimaalisia vaihtoehtoja.
Ihmiset reagoivat eri materiaaleihin eri tavoin. Yleisesti hyvänä pidetty puukin on ongelma niille, joiden keho ei siedä puun päästöjä. Suomessa on kokeiltu muitakin ratkaisuja, esimerkiksi sisäilmasairaille on tehty koteja savirakenteista ja merikonteista, mutta nekään eivät sovi kaikille.
Sisäilmalupaustiimi on tuottanut suunnitelman ja havainnekuvat sisäilmaesteettömästä tyyppitalosta, jonka rakennusmateriaalina on Wienerbergerin Poroton-kennoharkot. Yksiaineinen rakenne on turvallinen, koska sen kosteuskäyttäytyminen on tasaista.
Sisäilmalupaustiimi keskittyy parantamaan sisäilmasta sairastuneiden asemaa ja elämänlaatua. Tiimin määritelmän mukaan sisäilmaesteetön rakentaminen huomioi:
- Kosteudenhallinnan
- Materiaalipäästöt ja kemikaalit
- Allergeenit
- LVIS-ratkaisut
- Muun fyysisen esteettömyyden
Lisäksi tarvitaan sisäilmaesteettömän rakentamisen mahdollistava tontti, jossa myös rakennuslupa sallii tarvittavat esteettömyysratkaisut. Nämä kaikki asiat on otettava huomioon suunnittelussa ja kilpailutuksessa, rakentamisessa ja valvonnassa sekä ylläpidossa koko elinkaaren ajan.
Lue lisää: Kivestä muuraamalla -lehti 1/2021