Kauppakeskus Lippulaivan kestävät ja tyylikkäät tiilipinnat

Tiili ei ole tyypillinen sisäpintamateriaalivalinta kauppakeskuksissa. Espoon uudessa Lippulaivassa se näkyy kuitenkin vahvasti niin ulkopinnoissa kuin sisällä. Tiili tuo Espoonlahden uuteen kaupunkikeskukseen laadukasta ja robustia pintaa, joka kestää aikaa.

Espoonlahden uusi Lippulaiva-kauppakeskus avautui maaliskuussa 2022. Se korvasi vanhan vuonna 1993 rakennetun kauppakeskuksen, joka purettiin käyttötarkoitukseensa vanhentuneena. Uusi kauppakeskus on kaksi kertaa suurempi kuin edeltäjänsä, ja sen yhteyteen on rakennettu myös asuintaloja, päiväkoti, kaupunkikirjasto sekä metroasema ja bussiterminaali.

Kauppakeskuksen poikkeuksellisen pitkästä Espoonlahdenkadun julkisivusta haluttiin laadukas ja kestävä kaupunkijulkisivu, jossa on riittävästi ikkunoita ja riittävän iso mittakaava. Viisisataa metriä pitkän katujulkisivun tiilisokkeli on 10 metriä korkea ja siinä on käytetty viittä eri tiilisävyä. Eri sävyin pituutta saatiin rytmitettyä. Lisäksi pinnoissa on käytetty ruosteista Corten-teräslevyä ja perforoitua peltiä, jonka kuvio on suunniteltu Lippulaivaa varten.

– Kauppakeskuksen muotokieli syntyi vahvasti ulkomittojen ohjaamana. Pitkä, selkeä kauppakäytävä ja sisäänkäynnit päihin ja keskelle. Tilaaja halusi kokonaisuudelta kestävyyttä, kauneutta ja massiivisuutta roimalla ripauksella teollisuustyyliä, eikä liian sliipattua pintaa. Tässä kohdassa tiili oli luonteva valinta ja pinnoissa sitä onkin yli puolet, kertoo pääsuunnittelijana toiminut arkkitehti Arndt Heinzmann ARCO Architecture Companystä.

– Tiili myös viimeistelee liiketilojen sisäänkäynnit tyylikkäästi syvyyssuunnassa, eli ikkunat ja ovet ovat syvennyksissä ja tiiliverhous on käännetty tiilen pituuden verran sisäänpäin. Näin saatiin aikaiseksi laadukas ja massiivinen vaikutelma.

Julkisivun materiaalivalinnat toistuvat sisäpuolella

Kauppakeskuksen sisätiloissa kävijää on vastassa sama tyyli ja tunnelma kuin ulkona.

–  Kokonaisvisuaalisuutta tukemaan päätimme kääntää katujulkisivut myös sisäänpäin eli rakensimme sisäisen kadun ja toimme ulkomateriaalit vastaaville sisäpinnoille. Sama materiaalivaihtelu kuin ulkona auttaa kävijää hahmottamaan tilojen vaihtuvuutta ja suunnistamaan sisätiloissa, Heinzmann sanoo.

Sisällä tiilissä on hyödynnetty kolmea eri väriä. Wienerbergerin Graniitinkirjava Makasiini, Pellava Retro sekä Tummapellava Retro. Kahden retrosävyn sekoittaminen muurausvaiheessa toi hienoa elävyyttä pintaan. Sisätilassa tiili on samaa käsin muurattua ja saumattua poltettua tiiltä kuin ulkona, mutta ohuempana tiililaattana, sillä sisällä pinnat eivät ole yhtä lailla rasituksessa kuin ulkona eri sääolosuhteissa.

Pienet yksityiskohdat kuten aukkojen pielet ja jiiriin asennetut kulmat luovat viimeistellyn loppusilauksen.

–  Kaiken kaikkiaan tilaan valitut materiaalit toimivat hyvin yhteen. Lattialaatat, seinäpinnoissa tiili, betoni, pelti ja corten-teräslevyt ovat toimiva yhdistelmä ja tuovat sitä tyyliä, jota tilaaja halusi. Tilojen alakatot ja valaisimet täydentävät tyylin.

Heinzmann toteaa tiilipinnan olevan tässä mittakaavassa poikkeava valinta, sillä se on vaatinut paljon viimeistelytyötä paikan päällä.

–  Tilaajalle oli kuitenkin tärkeintä tyylikäs lopputulos, jossa toteutus on tehty pitkäikäisin materiaalivalinnoin myös kestävän kehityksen kannalta.

Uuden Lippulaivan rakentaminen vei viisi vuotta. Arkkitehti Heinzmann on tyytyväinen.

–  Olemme ylpeitä lopputuloksesta. Tämä on yksi parhaimpia ja isoimpia kohteita, mitä olemme olleet suunnitelmassa. Kun näkee laatutason, millä tämä on toteutettu, niin onhan tämä melko poikkeava muihin kohteisiin.

Kaikki tiilipinnat niin sisällä kuin ulkona ovat paikalla käsin muurattua tai saumattua.

Kohde on ilmoitettu myös Wienerbergerin Brick Award -kilpailuun.

Kuvat: Wienerberger