Tiililattia tuo kestävyyttä seurakuntakeskukseen

Seurakuntasalissa sekä pääsisäänkäynnin aulassa lattiat ovat Wienerbergerin tiililaattaa.

Sääksjärven vuonna 2021 valmistunut uusi seurakuntatalo, Satama, sijaitsee hyvien kulkureittien varrella Lempäälässä. Uusi seurakuntatalo on rakennettu entisen seurakuntatalon paikalle, mutta täysin uudella otteella. Tilaaja halusi välttää poispuretun seurakuntatalon rakennusvirheet, ja materiaalivalinnoissa haluttiin varmistaa terveellisyys, turvallisuus ja hyvä huoltovapaus pitkälle aikavälille.

Terveen sisäilman merkitys kohteessa on tärkeä, koska juuri merkittävät sisäilmaongelmat johtivat aiemman seurakuntatalon purkamiseen.

– Selkeänä tavoitteena oli saada kestävä ja pitkäikäinen rakennus. Laskennalliseksi käyttöiäksi asetettiin sata vuotta. Rakennuksen runko on tehty Lammin Kuorikivi-harkoilla. Seurakuntasalissa sekä pääsisäänkäynnin aulassa lattiat ovat Wienerbergerin tiililaattaa, pääsuunnittelija, arkkitehti Jouni Kulmala Arkkitehtitoimisto Forssi Oy:stä kertoo.

Runko kivestä, katto kuparista ja lattia tiilestä

Materiaalien osalta kivellä on kiistaton sija kirkollisissa rakennuksissa. Se vastaa sekä tyylillisiin että fyysisiin vaatimuksiin. Seurakunnan johto halusi Satamasta kivirakennuksen väliseinineen, katon materiaaliksi kuparin ja lattiaan punaista tiiltä.

– Seurakunnan silloinen kirkkoherra on suomalaisen modernismin ystävä. Hänen rohkaisemanaan lähdettiin tavoittelemaan 1940–50-lukujen myöhäisfunktionalistista tyyliä nykypäivään sovitettuna.

– Lattioihin valittu Wienerbergerin tiililaatta tuo kestävää ja hienostunutta pintaa modernismin hengessä. Tunnelma punatiilestä välittyy tilassa. Tiili vertautuu myös vanhoihin kirkkorakennuksiin, joissa sitä on kautta aikain käytetty paljon. Näin ollen tiili on muistuma historiasta kauemmaskin kuin vain modernismin vuosikymmeniin. Vaikka Alvar Aalto ja hänen työnsä eivät varsinaisia esikuvia Satamalle olleetkaan, uskallan ajatella, että jopa hänellä oli sama ajatus tiilen käytöstä. Huippuluomuksiinsa Aalto sovelsi tiilirakentamisen vuosisataista osaamista luovasti ja luonnonläheisesti – sisällä ja ulkona. Se on varmasti yksi merkittävä syy niiden samaistuttavaan tunnelmaan, Kulmala pohtii.

Lattian lopputuloksessa ei tavoiteltu sliipattua pintaa. Tillilaatta ei ole millintarkka, joten ladonnasta tuli elävä ja sitä kautta myös sympaattinen. Saumoissa on epoksisaumaus, mikä helpottaa lattiapintojen puhdistuksessa.

Salin äänimaisema tavoitteli kirkkomaisuutta

Seurakuntatalon suunnittelussa kiinnitettiin huomiota myös akustiikkaan. Seurakuntasalissa tavoiteltiin kirkkomaiseman äänimaisemaa.

– Kuulo on merkittävä aisti. Seurakuntasalin pinnat jätettiin hiukan muunlaista monitoimisalia kovemmiksi, jotta korvat havaitsevat, että ollaan kirkollisessa tilassa. Lattiavalintana tiili tukee tätä, Kulmala kertoo.

Seurakuntatalo Satama on taivutetun L-kirjaimen muotoinen. Rakennuksessa löytyvät seurakuntasalin lisäksi tilat päiväkerholle ja partiolle, diakoniatoimisto sekä keittiö- ja aputiloja. Niissä lattiat ovat linoleumia, massapinnoitetta tai laattaa.

Pääkuva: Lempäälän seurakunta
Muut kuvat: Marjaana Malkamäki