Pihatiilet ja kasvillisuus harmoniassa Westermarckin puistossa

Westermarckinpuiston Puistobulevardi

Järvenpään Pajalan teollisuusalueella sijaitsevalle vanhalle valimon tontille rakennettiin uusi puistoalue, jossa katseenvangitsijana on keraamisilla pihakivillä päällystetty kevytliikenteen ”bulevardi”. Puiston ympäristössä on pääasiassa asuinkerrostaloja. Puiston nimi kunnioittaa Järvenpään perustajan, teollisuusmiehenä ja maatalouden kehittäjänäkin tunnetun, Bjarne Westermarckin muistoa.

Puiston rakentaminen toteutettiin useassa eri vaiheessa, ja tiilipäällysteinen alue valmistui viimeisimpänä vuonna 2018.

– Muualla puistossa on sirotepinta, mutta bulevardin alueelle haluttiin korkeatasoisempi pinnoite. Vaihtoehtoina olleista luonnonkivestä, betonitiilestä ja keraamisista tiilistä päädyttiin valitsemaan tiili, joka on betonikiveä viihtyisämpi ja toisaalta luonnonkiveä edullisempi, kertoo hankkeessa pääsuunnittelijana toiminut Sitowise Oy:n Ismo Häkkinen.

Puistobulevardi Westermarckinpuisto

Värisuunnittelulla myös kestävyyttä

Tiilipinta patinoituu kauniisti, eivätkä värit häviä aikojenkaan kuluessa. Järvenpään kaupungilla ei ennestään ollut juuri kokemuksia maatiilien käytöstä, mutta kaupunki luotti suunnittelijan näkemykseen.

Kaksi tiilisävyä, punaisen kirjava Padova ja kellertävä Siena, löytyivät Wienerbergerin pihatiilivalikoimasta. Sävyjä sekoittamalla ei tavoiteltu ainoastaan kaunista lopputulosta, vaan sen tarkoitus on myös häivyttää ajan kuluessa pintaan ilmaantuvia epäpuhtauksia. Näin ratkaisu on myös esteettisesti pitkäikäinen.

Idea kirjavaan väritykseen löytyi opintomatkalta Hollannista.

– Vierailimme useilla asuinalueilla Amsterdamissa, ja siellä tiilipäällysteissä oli käytetty värejä hyvin monipuolisesti. Punertavan ja keltaisen yhdistelmään päädyimme kiveyksen reunoille istutetuista verivaahteroista, jotka lehtien puhkeamisen aikaan ovat väritykseltään samankaltaiset. Kokonaisuus on hyvin näyttävä, toteaa Häkkinen.

Westermarckinpuiston Puistobulevardi, maatiilet

Toimivaa ja viihtyisää

Kalteva tiilipinta johtaa sadeveden nurmialueille. Puisto on myös hulevesipuisto, eli ympäröiviltä tonteilta puretaan nurmialueelle hulevedet niiltä osin, kun tontit eivät pysty itse pidättämään vesiä. Nurmialue on suunniteltu niin, että kuivana ollessa nurmi toimii oleskelualueena, mutta suurten sateiden jälkeen vesi kertyy altaiksi ja suodattuu hitaasti salaojaverkostoon.

Puiston suunnittelun tavoitteena oli luoda kaupunkilaisille viihtyisä kohtaamispaikka. Viihtyvyyttä lisääviä yksityiskohtia ovat esimerkiksi ikäihmisiä helpottavat hieman korkeammat puiston penkit ja tavallista huolellisemmin suunniteltu valaistus. Puiston reunamilla on molemmin puolin perennapuutarha.

 

Westermarckinpuiston Puistobulevardi