Polta puuta puhtaasti – seitsemän neuvoa vastuulliseen puulämmitykseen

Puulämmityksestä vapautuvista pienhiukkaspäästöistä huomattava osa johtuu huonoista käytännöistä. Oikeanlaisella puunpoltolla saadaan sekä päästöt että sähkölasku pysymään kurissa. 

Tutkimusten mukaan varaavalla tulisijalla on mahdollista tuottaa jopa puolet kodin lämmitykseen tarvittavasta energiasta rakennuksen energiatehokkuudesta riippumatta.

Uudella, tehokkaalla varaavalla tulisijalla lämmittämällä ja hyvälaatuista sekapuuta oikein polttamalla lämmityskuluissa voi säästää noin 1000 kWh/pinomotti. Talvikaudella tämä voi tarkoittaa yli sadan euron säästöä sähkölaskussa.

Puun haittapuoleksi nähdään usein palamisessa vapautuvat pienhiukkaset. Niiden määrään voidaan kuitenkin vaikuttaa.

Vastuullinen puulämmittäjä huomioi nämä seitsemän seikkaa.

1. Puiden oikea säilytys

Puun tehokas käyttö alkaa puun järkevästä säilytyksestä. Kun puille on varattu tarkoituksenmukaiset tilat, ne pysyvät kuivina ja palavat puhtaasti. Räystään tai pressun alla puut voivat kastua ja jopa vaurioittaa talon seinärakenteita. Kosteana puu palaa huoneosti ja aiheuttaa pienhiukkaspäästöjä. Toimiva puuvaja tuulettuu hyvin, suojaa sateelta ja mahdollistaa kuivien ja kuivumassa olevien puiden erottelemisen toisistaan. Puut kannetaan sisälle ainakin päivää ennen polttamista.

2. Puhdas puu

Polta aina vain puhdasta, kuivaa puuta. Kosteaa puuta ei kannata polttaa, sillä energia kuluu puun kuivattamiseen ja palaessa syntyy haitallisia pienhiukkasia. Puun kuivaminen polttopuuksi kestää yli vuoden. Roskia, maalattua puuta tai muutakaan jätettä ei pidä koskaan polttaa takassa.

3. Sytyttäminen

Varmista ennen sytyttämistä, että savupellit ovat auki, tuhkat poistettu tulisijasta ja arina puhdas. Lado puut vaakatasoon ilmavasti, isot puut alle, pienet päälle ja sytykkeet ylimmäs. Sytytä päältä, jollei tulisijan ohjeissa muuta sanota.

4. Ilmanvaihto

Huoneessa on oltava riittävästi korvausilmaa. Jos näin ei ole, avaa ikkuna hetkeksi. Jos ilmanvaihtolaitteessa on takkakytkin, käytä sitä. Säädä liesituulettimen tai liesikuvusta ohjattavan poistoilmanvaihdon teho pienemmälle. Säädä paloilman määrää sopivaksi. Se on sopivaa ja palaminen tehokasta, kun liekit ovat kirkkaat ja humina tasaista ja rauhallista. Puhtaan palamisen tunnistaa siitä, että piipusta tuleva savu on sytytysvaiheen jälkeen vaaleaa ja tuskin näkyvää.

5. Laadukas tulisija

Uudet vähäpäästöiset, korkean hyötysuhteen tulisijat polttavat puuta puhtaasti. Tulisijoille asetetaan nyt normeja, joiden tarkoitus on parantaa ympäristöseikkojen huomioimista. Vuoden 2018 alussa tulivat pakollisiksi takkojen energiamerkit, jotka kertovat takan energialuokan sähkölaitteiden energiamerkintöjen tapaan. Viimeistään vuonna 2022 on uusien takkojen täytettävä EU:n asettamat päästökerroinvaatimukset.


6. Säännöllinen nuohous

Takan huoltotoimenpiteisiin kuuluu nuohous säännöllisesti vuosittain. Laki määrää, että asumiskäytössä olevan rakennuksen hormit on nuohottava vuoden välein ja vapaa-ajanasunnoissa kolmen vuoden välein.

Vuodenajalla ei ole merkitystä, tärkeämpää on suorittaa nuohous säännöllisesti. Nuohoojilla on hyvä asiantuntemus myös tulisijojen ja hormien riskien havaitsemiseen. Ammattilainen näkee noen laadusta myös, jos tulisijassa on poltettu jotain muuta kuin puuta.

7. Kokonaisuus ratkaisee

Puulla saadaan lämpöä, mutta kodin ainoaksi energianlähteeksi se ei riitä. Vaihtoehtoja on jo nyt useita. Kun mahdollisuudet sähkön pientuotantoon lisääntyvät, on yksi vaihtoehto käyttää useita järjestelmiä rinnakkain. Tuulienergian tuotanto painottuu talveen, aurinkopaneeli toimii hyvin kesällä ja ilmalämpöpumppu on tehokkaimmillaan keväällä ja syksyllä. Näillä kaikilla saadaan ostosähkön osuutta pienennettyä.