Varaava takka ei piittaa sähkön hinnasta tai toimitusvarmuudesta

Omakotitalot lämpiävät Suomessa yhä edelleen eniten sähköllä. Sähkönhinnan poukkoilu sekä sähkön saannin epävarmuus ovat saaneet kuluttajat kiinnostumaan entistä enemmän vaihtoehtoisista lämmitystavoista. Varaavat takat nostavat suosiotaan niin uudiskohteissa kuin remonttikohteissa.

Tavallisen asunnon energiakustannuksista noin 60 % muodostuu lämmityksestä. Suomessa omakotitalot lämpiävät usein sähköllä, ja sähkön tuotanto-ongelmat, sähkönsaannin epävarmuus sekä hintapiikit ovat saaneet kuluttajat kiinnostumaan entistä enemmän muista tavoista asunnon lämmittämiseen ja energialähteenä.

Viime talvena sähkön hinta ylitti monessa taloudessa kipukynnyksen. Tulevan syksyn ja talven osalta sähkön hinnan odotetaan jälleen nousevan. Ei ole yllätys, että kuluttajia kiinnostavat nyt vaihtoehtoiset energialähteet ja erilaiset tulisijavaihtoehdot. Puulla lämmittäminen on hyvä vaihtoehto sähkölämmitykselle ja jos kodissa on varaava takka, näkyy se säästönä sähkölaskussa.

”Varaava takka maksaa itsensä takaisin jopa nopeammin kuin aurinkopaneelit. Lisäksi tulisija tuo varmuutta, sillä se toimii silloin, kun sitä tarvitaan. Esimerkiksi sähkökatkon aikana takka tuo lämmön lisäksi valoa ja antaa mahdollisuuden ruuanvalmistukseen”, huomauttaa tuoteryhmäpäällikkö Tiina Kaskiaro Rakennustuoteteollisuus RTT ry:stä.

Varaava takka antaa lämpöä pitkään

Varaava takka on parhaimmillaan ympärivuotiseen asumiseen tarkoitetuissa tiloissa, mutta on erinomainen lämmönlähde myös mökeillä.

White room with sofa. Scandinavian interior design. 3D illustration

”Varaavan takan idea on kerätä lämpöä tiilimassaan ja se luovuttaa sitä pitkään. Kiertoilmatakat ja kamiinat luovuttavat lämmön yhtä aikaa lämmityksen kanssa ja sen jälkeen lämpöä ei enää juuri tule. Tämä on yksi oleellisimmista eroista varaavan takan ja muiden takkatyyppien kesken”, kertoo Tiilerin myynti- ja markkinointijohtaja Jari Seppälä.

Varaava takka voi luovuttaa lämpöä jopa yli 65 tuntia painostaan riippuen. Yksinkertainen muistisääntö onkin, että mitä painavampi tulisija, sitä parempi. Varaavan takan pintalämpötila on toisaalta matala verrattuna vaikkapa kamiinoihin. Näin se on turvallinen myös perheen pienimmille. Lisäksi matala pintalämpötila on oleellinen asia asumisviihtyvyyden kannalta, kun huonetilaa ei tarvitse ensin lämmittää ja sitten tuulettaa.

Varaavien takkojen ulkonäössä on runsaasti valinnanvaraa

Kuluttajien valittavana on useita erilaisia varaavia tulisijoja kuten takat, hellat, leivinuunit tai takka-leivinuunit. Leivinuuneista on hyvä muistaa, että ne ovat myös täysverisiä pizzauuneja.

Energiantuotto-ominaisuuden lisäksi tulisijan ulkonäön merkitys korostuu hankinnassa entistä enemmän.

”Varaava takka on näyttävä sisustuselementti ja sen ilme taipuu monenlaiseen kotiin ja sisustukseen. Varaavan takan pinta voi olla tiiliverhoiltu, pintarapattu tai päällystetty keraamisilla laatoilla. Vanhan tiilitulisijan voi myös maalata, jolloin takan uudistamien käy nopeasti”, Tiilerin Jari Seppälä mainitsee.

Energialaskuri antaa tietoa takan tuomista säästöistä

Tulisijan aktiivisella käytöllä kotitaloudet pystyvät säästämään sähkölaskustaan jopa 1 500–5 500 euroa vuodessa.

Esimerkkiä säästöistä antaa pientalo, joka kuluttaa sähköä vuodessa 30 000 kWh. Talon asukkaan ostaessa tulisijassa poltettavaksi kahdeksan irtokuutiota, eli viisi pinokuutiota polttopuita, hän maksaa näistä pääkaupunkiseudulla noin 700–1 000 euroa vuodessa. Viidellä pinokuutiolla hän voi säästää sähköä noin 15 000 kWh vuodessa eli jopa puolet.

”Varaavan takan käyttäjälle tai hankintaa miettivälle löytyy erilaisia säästölaskureita, joilla voi suunnitella ja selvittää ja takan käytöstä tulevaa säästöä. Tulevan lämmityskauden osalta takan hankinta on viimeistään nyt ajankohtainen. Tulisijan vaihtoon kannattaa satsata ja ottaa ammattilainen suunnitteluun heti alussa niin uudis- kuin remonttikohteissa. Sillä tavalla voi varmistua, että tulisija on myös vähäpäästöinen eikä ikäviä yllätyksiä tule myöhemminkään eteen”, toteaa Jari Seppälä.

Varaava takka on alkujaan kehitetty Suomen oloihin. Ekologisesta näkökulmasta ajatellen varaava takka ottaa puusta parhaiten hyödyn irti, jopa yli 90 % hyötysuhteella. Varaava takka on erinomainen vaihtoehto esimerkiksi maalämmön tai ilmalämpöpumpun kanssa. Vuoden alusta voimaan astunut Eco Design määrittää päästörajat erilaisille tulisijoille. Modernit tulisijat ovat vähäpäästöisiä ja oikein käytettynä kestävät vuosikymmeniä. Tulisijan uusimisen yhteydessä verottaja tarjoaa kotitalousvähennyksen työn osuudesta.