Useissa Suomen kaupungeissa on ranta-alueille rakennettu viime vuosina kokonaisia uusia kaupunginosia. Materiaalien kestävyyden merkitys korostuu vaativissa olosuhteissa, ja ilmaston muuttuessa säärasitukset ovat entistä voimakkaampia.
Pitkäikäinen rakenne on ympäristön kannalta kestävä valinta. Pieni huoltotarve vähentää rakennuksen käytönaikaista ympäristökuormitusta, kun korjaustöistä ei synny päästöjä tai jätettä. Koko elinkaaren kattavassa tarkastelussa kestävyys muodostuu eduksi.
Tiilen käyttöä puoltaa paitsi rakenteellinen kestävyys, myös esteettiset seikat. Tiili kestää erittäin hyvin ajallista kulumista ja likaantumista, ja sen huolloksi riittää monessa tapauksessa pelkkä puhdistus aika ajoin. Koska tiilipinta muodostuu pienistä palasista, on yksittäiset rikkoutumiset suhteellisen helppo korjata.
Wärtsilän telakka-alue muuttui asuinkortteliksi
Uusista alueista esimerkiksi Turun Telakkarannassa ja tiilipinta hallitsee maisemaa. Telakkaranta sijoittuu nimensä mukaisesti vanhalle telakka-alueelle Aurajoen suulle. Muun muassa kaksi nosturia kertovat yhä alueen historiasta ja punatiiliset kerrostalot liittyvät luontevasti alueen vanhempiin rakennuksiin.
Kaupungit laajenevat vanhoille teollisuusalueille
Myös Tampereen Ranta-Tampella liittyy vanhaan teollisuusmaisemaan Näsijärven rannalla Tammerkosken suulla. Muiden kaupunkien lailla myös Tampereen keskustan ranta-alueita kehitetään viihtyisiksi asumisen ja elämän alueiksi. Alueen rakennukset ovat pääosin tiilipintaisia ja jonkin verran on myös rapattuja julkisivuja.
Helsingissä mittavaa aluerakentamista ranta-alueilla
Helsingissä mittavaa rantarakentamista on tehty esimerkiksi Kruunuvuorenrannassa, Kalasatamassa ja Jätkäsaaressa. Alueet ovat olleet aikaisemmin satamakäytössä, eikä niillä juuri ollut jäljellä vanhaa rakennuskantaa. Monin paikoin tiili on määrätty julkisivumateriaaliksi jo alueen kaavassa. Uusille alueille on haluttu luoda arkkitehtonisesti vaihtelevaa ja laadukasta ilmettä.