Viime vuosina rakennetuissa tiilijulkisivuissa tiiltä on käytetty ilahduttavan monipuolisesti. Kolmiulotteisuus tuo seinään pienillä keinoilla persoonallista vaihtelua.
Reliefimäisyys tiilipintaan syntyy, kun osa tiilistä on muuta seinäpintaa syvemmällä tai ulompana. Käytännön syistä usein päädytään maksimissaan 1,5 cm vaihteluun kumpaankin suuntaan. Umpitiilellä vaihtelu voi olla suurempaakin.
Reliefiaihe voi kattaa koko seinäpinnan tai toisaalta tuoda muutoin tasaiseen pintaan selkeästi erottuvan yksityiskohdan. Reliefi voi olla myös varsinainen taideteos, kuten Takamaanrinne 20-22:n kerrostaloissa Tampereella. Katso aikaisempi artikkelimme: Luontoaiheinen julkisivutaideteos toteutettiin tiilistä.
Kolmiulotteisuutta saadaan aikaan myös asettamalla tiiliä erilaisiin kulmiin. Säännöllisen reliefiaiheen lisäksi ulkonemilla voidaan muodostaa satunnaiselta vaikuttavaa vaihtelua, jolloin pinnasta tulee luonnollisen elävä.
Lisää mahdollisuuksia saadaan käyttämällä erikoistiiliä, jotka jo itsessään poikkeavat perustiilen muodosta. Erilaisten reliefiaiheiden yhdistely tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia, ja vaihtelua saadaan yhä lisää käyttämällä erisävyisiä tiiliä.
Ikkunoita tai sisäänkäyntiä korostava tiilillä toteutettu reunus antaa rakennukselle viimeistellyn ilmeen. Lisäksi tiilillä voidaan toteuttaa ulkonemia, joilla on rakenteessa myös tarkoitus. Tällaisia voivat olla räystäiden tai ikkunoiden alapuoliset lipat.
Pitsimuuraus tarkoittaa muuraustapaa, jossa tiilien väliin jää aukkoja. Se sopii erilaisiin seinämiin, joiden ei tarvitse olla umpinaisia. Seinä sallii valon pääsyn tiloihin, mutta muodostaa kuitenkin hyvän näkösuojan. Parhaimmillaan se on myös visuaalisesti kiinnostava elementti.