Tiililattiat ja niiden asennus

Tiililattia on kestävä, pitkäikäinen ja helppohoitoinen. Kun halutaan mahdollisimman suuri hyöty lattialämmityksestä ja lattialle miellyttävä pintalämpötila, hyvin lämpöä varaava tiililaatta on järkevä valinta.

Poltetun tiilen luontainen värivaihtelu tekee lattiasta kauniin ja eloisan. Lisäksi valittavana on useita erilaisia limitysvaihtoehtoja.

Alla olevissa ohjeissa käsitellään tiililaattojen kiinnittämistä ns. ohutlaastikiinnityksenä. Kiinnityslaastina käytetään klinkkerikiinnityslaastia tai saneerauslaastia.

Alusta

Ohutlaastikiinnitystä käytettäessä on alustan oltava suora, tasainen ja kuiva. Tarvittaessa lattiapinnat oikaistaan sementtipohjaisella lattiatasoitteella. Pohjabetonin täytyy olla kuivunut vähintään 2-3 viikkoa ennen kiinnitystyötä. Muista kytkeä lattialämmitys pois päältä ajoissa ennen asennustyötä.

Tiililaattojen suojaus ennen asennusta

Parhaimpaan lopputulokseen päästään vahaamalla tiililaatat kertaalleen Jontec Technique vahalla tai vastaavalla jo ennen varsinaista kiinnitystyötä. Näin pystytään puhdistamaan myös mahdolliset kiinnityslaastitahrat helpommin.

Menettele seuraavasti:

  • varmista, että laatat ovat kuivia ja puhtaita
  • käytä vahan levitykseen hienojakoista superlonsientä
  • vältä vahan levittämistä laattojen reunaan tai alapintoihin kiinnitys-/ saumalaastin tarttumisen varmistamiseksi.

Toinen vahaus tehdään laattojen kiinnityksen jälkeen ennen saumausta. Tällöin on huolehdittava, että laatoitus on puhdas ennen vahausta.

Liikuntasaumat elastisesta massata tehdään rakenteellisten liikuntasaumojen ja oviaukkojen kohdalle. Lisäksi liikuntasaumoja tehdään harkinnan mukaan noin 5 metrin välein.

Suositeltava saumakoko on n. 10 mm.

Huomioi laatan mittavaihtelut saumakokoa suunniteltaessa.

Kiinnitys

Kiinnityslaastina käytetään klinkkerikiinnityslaastia tai saneerauslaastia. Laasti sekoitetaan valmistajan ohjeen mukaan. Kiinnitys tehdään puhtaalle ja pölyttömälle pinnalle. Erittäin kuivat pohjat kostutetaan ennen kiinnitystä. Laasti levitetään alustaan hammaslastalla. Hammaslastan koko on esimerkiksi 9x12x9 mm. Laatat painetaan tuoreeseen kammattuun laastiin ja naputetaan kiinni. Kammattuun laastiin on tiililaatat kiinnitettävä viimeistään 10-15 minuutin aikana, eli työstä pientä alaa kerrallaan. Tiilien kiinnittämisen jälkeen annetaan laatoituksen kuivua vähintään 3 vuorokautta ennen saumaamista.

Poista laatan pinnalle tulleet tahrat heti. Jos asennuksesta on kuitenkin jäänyt jälkiä laatan pintaan, voi puhdistukseen vihreää karhunkieltä tai pehmeää messinkiharjaa. Vältä pinnan pesemistä runsaalla vedellä.

Kiinnittämiseen soveltuvat esimerkiksi seuraavat laastit:

Saumaus

Saumaus suoritetaan klinkkerisaumalaastilla. Saumauslaasti sekoitetaan valmistajan ohjeiden mukaisesti tahnamaiseksi ja levitetään kumilastalla yli saumattavan pinnan niin, että saumat täyttyvät kunnolla. Ylimääräinen laasti poistetaan laattapinnalta kumilastalla. Laastin kuivahdettua puhdistetaan laatoituksen pinta saumauslaastista hienojakoisella märällä superlonsienellä tai sienilastalla pesuvettä useasti vaihtaen. Sauman liiallista kulumista on vältettävä. Tämä puhdistuskäsittely tehdään 2-3 kertaa. Lattia suojataan ja saumat pidetään kosteina 2-3 vuorokautta.

Mikäli laatoituksen päälle on jäänyt jostain syystä laastia, poistetaan se vihreällä karhunkielisienellä.

Lattialämmitys voidaan kytkeä päälle aikaisintaan viikon päästä saumauksesta.

Mikäli pinta on jäänyt harmaaksi (härmeiseksi), suoritetaan lopullinen puhdistus vuorokautta ennen tiililattian pintakäsittelyä parafiiniöljy / mineraalitärpättiseokseen (1 osa parafiiniöljyä / 3 osaa mineraalitärpättiä) kostutetulla puuvillarievulla kevyesti pyyhkien.

Sopivia sauma-aineita on monia, mutta tärkeää on valita leveille saumoille sopiva sauma-aine. Tässä pari vaihtoehtoa

Tiililattian pintakäsittely

Ennen lattian lopullista käyttöönottoa annetaan lattian kuivua vähintään kaksi viikkoa peitettynä suojapahvilla, jonka jälkeen suoritetaan vahaus ohuina kerroksina 2-3 kertaan. Ennen lopullista vahausta on varmistettava, että lattia on täysin puhdas ja kuiva. Vaha levitetään tasaisesti ja kevyesti laatoitukselle superlonsienellä. Vahauskertojen välillä annetaan vahan kuivua.

Vahaa ei saa käyttää ulkona eikä varsinaisissa pesutiloissa, jossa vesi voi seisoa.

Vaha on hengittävä, jonka vuoksi seisova vesi läpäisee hiljalleen vahan aiheuttaen harmaita läikkiä. Hoitovahauksen yhteydessä (pieniä alueita kerrallaan vahattaessa) nämä läikät kannattaa poistaa ennen uudelleen vahausta.

Lattian käyttötarkoituksesta riippuen pintakäsittely voi olla muunkinlainen tai se voidaan jättää jopa kokonaan tekemättä, joskin lattian helppohoitoisuuden vuoksi vahauskäsittely on suositeltavaa. Esim. Jontec Techique jättää pinnan normaali vahaa himmeämmäksi ja soveltuu tämän vuoksi nimenomaan tiililattioille.

Tiililattian hoito

Normaali puhdistukseen soveltuvat heikosti emäksiset puhdistusaineet. Puhdistus ja hoitoaineena voidaan käyttää esimerkiksi Johnson Pledge Muovi & Kivipesu ainetta.

Perusvahauksen uusimisen tarve riippuu kohteesta ja lattian käytöstä.

Ennen perusvahauksen uusimista poistetaan vanha vaha kokonaisuudessaan vahanpoistoaineella.

Menekkitietoja

  • Tiililaatta 285x85x20 35 kpl/m2
  • Klinkkerilaasti 4- 8kg/m2 alustasta ja lastan hammastuksesta riippuen
  • Saumalaasti n. 8 kg /m2 (15 mm saumalla)