Eduskuntatalon lisärakennus Pikkuparlamentti

Eduskuntatalon lisärakennuksesta järjestettiin avoin kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu 1990-luvun lopussa. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Pekka Helin työryhmineen.

Ympäröivät kadut ja ratakuilu rajasivat käytettävissä olevaa tilaa, ja lopputulos on tilaohjelmaan nähden pienikokoinen. Tilaohjelma käsitti muun muassa kolmisensataa työhuonetta, ravintolan ja kokoustiloja. Maantason alapuolelle on sijoitettu ravintola ja kokoustiloja sekä 90 metrin mittainen Eduskuntataloon johtava yhdyskäytävä. Uudisrakennuksen korkeus määrättiin asemakaavassa, eikä sen massoittelu saanut kilpailla Eduskuntatalon kanssa

Maanpäällisen kolmiomaisen volyymin julkisivuissa on käytetty Tiilerin ruskeanmustaa Ruukintiiltä. Materiaali liittää rakennuksen viereiseen Hankkijan taloon. Kaarevassa rakennusosassa kaksoislasijulkisivu, jota rajaavat punertavat graniittimuurit.

Sisätilojen verhoilussa hallitsevat pääosin suomalaiset puu- ja kivilajit. Kartiomainen lasiseinä tuo sisään luonnonvaloa ja luo avaran vaikutelman. Kaikki työhuoneet saavat päivänvaloa. Lasifasadin ansiosta sisätilat ovat yhteydessä katutilaan, josta edustajien työskentelyä voi seurata. Pohjakerroksessa on yleisötila kahviloineen. Osa tontista on jätetty kaikille avoimeksi oleskelupuistoksi. Rakennuksen tieltä kaadettuja mustapoppeleita on käytetty maanalaisen kabinetin seinissä.

Tontilla sijaitsi ennestään 1970-luvulla rakennettu yksikerroksinen ravintola Pikkuparlamentti.

Sijainti kartalla

  • Valmistumisvuosi2004
  • ArkkitehtisuunnitteluPekka Helin
  • RakennuttajaSuomen valtio
  • SijaintiArkadiankatu 3, Helsinki

Kaikki referenssit