Tai­dey­li­opis­to

Taideyliopiston kampus Sörnäisissä valmistui syksyllä 2021. Arkkitehtitoimisto JKMM on suunnitellut Kuvataideakatemialle uuden rakennuksen, joka muodostaa kampuksen sydämen yhdistäen teatterin, tanssin ja taiteen opinnot.

Rakennukseen siirtyi myös Kuvataideakatemian galleriatoiminta. Lähes 750 neliömetrin laajuiset, korkeat ja valoisat näyttelytilat sijaitsevat katutasossa Sörnäisten rantatiellä. Uuden kampuksen myötä Sörnäisistä onkin kehittymässä merkittävä kulttuurikeskittymä.

Kokonaisuuden suunnittelussa on erityisesti painotettu käyttäjien tarpeisiin vastaamista. Tuloksena on muunneltava ja joustava kokonaisuus, joka saa lopullisen muotonsa vuorovaikutuksessa käyttäjiensä kanssa.

Veistoksellisen rakennuksen lämmin julkisivu

Rakennus nimettiin Myllyksi tontilla ennen sijainneen Helsingin Myllyn mukaan. Vanhalle teollisuusalueelle rakennetun uudisrakennuksen pelkistetty arkkitehtuuri sulautuu ympäristöönsä karkean betonin ja tiilen yhdistelmällä. Sisätiloissa on paljon paljaaksi jättettyä betonipintaa.

Punatiilisissä julkisivuissa on käytetty niin sanottua sutimestarin saumausta, missä osa saumalaastista on levitetty tiilen päälle. Saumaustapa pehmentää julkisivun ilmettä muuten selkeälinjaisessa rakennuksessa. Tiiliseinät jatkuvat ympäröimään myös kattoterassia, mutta niissä on avoimuutta lisäävät ikkuna-aukot alempien kerrosten tapaan.

Myllyssä tontin vanhat teollisuuskiinteistöt yhdistyvät nykyaikaiseen arkkitehtuuriin. Tontin vanhoja rakennuksia kunnostettiin ja niiden kunto oli vaihteleva. Esimerkiksi vanha siilo oli heikossa kunnossa, mutta Lindqvistin talo Kaikukadun varrella oli oletettua paremmassa kunnossa. Sen tiilijulkisivuja korjattiin ja ikkunat uusittiin vanhan mallin mukaisesti.

Mylly-rakennuksen valmistuminen viimeistelee Taideyliopiston Sörnäisten kampuksen. Uuden rakennuksen lisäksi kampukseen kuuluu Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun päärakennus Kookos. Mylly ja Kookos on liitetty toisiinsa yhdyskäytävillä.

Kuvat: JKMM Arkkitehdit

Yleiskuvat: Hannu Rytky
Sisäänkäynti :Marc Goodwin
Kattoterassi: Asmo Jaaksi

Sijainti kartalla

  • Valmistumisvuosi2021
  • ArkkitehtisuunnitteluJKMM Arkkitehdit
  • RakennuttajaKiinteistö Oy Helsingin Kaikukatu 5
  • Kohteen koko12 588 m2
  • TiilityyppiRaikkonen RT 60 Kasarmitiili, punainen
  • SijaintiSörnäisten rantatie 19, Helsinki

Kaikki referenssit