Tredu Kangasala

Tampereen seudun ammattiopisto Tredun toimipiste Kangasalla sijaitsee Roine-kampuksella, johon kuuluvat myös Kangasalan lukio ja Pikkolan yläkoulu. Myös yläkoulun rakennus on tiilirakennus.

Julkisivumateriaaliksi haluttiin tiili, joka jo itsessään on näyttävä ja monivivahteinen pinta. Tiili on Ruukintiili tummanharmaa kirjava NT60, jonka värivaihtelut näkyvät hyvin isoissa yhtenäisissä pinnoissa. Julkisivuissa on käytetty lisäksi eri ladontatyyppejä. Tiiltä on käytetty myös pihan katoksissa ja aitarakenteissa. Osa seiniä on käytetty pitsimuurausta. Tiilipinnat antavat rakennuskokonaisuudelle yhtenäisen ilmeen.

Tiilen lisäksi julkisivumateriaalina on tummanpunaista kuitusementtilevyä, jota on käytetty hallien ja keittiöiden huoltopihojen seinissä. Rakennuksen vesikatto on puuristikoilla toteutettu harjakatto. Ontelolaattojen päälle asennetut ristikot ovat korkeimmillaan kuusi metriä korkeat. Tilaa on hyödynnetty ilmastointikoneiden konehuoneina.

Opiston tilat on suunniteltu soveltuvaksi monille erilaisille toiminnoille ja helposti muunneltaviksi. Tiloista suurimman yhtenäisen kokonaisuuden muodostaa tekniikan koulutusaloille yhteinen hallitila. Varsinaisia luokkatiloja on vähän. Toisen kerroksen avoimen aulan istuskeluportaikko yhdessä ensimmäisen kerroksen ruokalan kanssa muodostavat monikäyttöisen tilan, joka toimii monenlaisten tapahtumien näyttämönä. Akustiset seinäpinnat vähentävät korkean tilan kaikuja. Avoimissa tiloissa käytäviltä ja jopa yleisölle avoinna olevasta lounasravintolasta avautuu näkymiä opetustiloihin. Rakennuksesta löytyy erilaisten opetustilojen lisäksi konditoriamyymälä sekä opetusravintola.

Sisällä materiaalit on valittu tilojen käyttötarkoituksen mukaan erityisvaatimuksia noudattaen. Esimerkiksi ensimmäisen kerroksen kovalla kulutuksella oleva yleisten tilojen lattia on betonia. Rakennus on suunniteltu tiiviiksi kokonaisuudeksi, jonka seurauksesta rakennuksen runkosyvyys on suhteellisen suuri. Auringonvaloa haluttu tuoda mahdollisimman paljon myös sisäosiin yläikkunoiden ja sisälasiseinien avulla. Sisäpintojen väritys on pääosin vaaleaa, mutta voimakkaita värejä on käytetty kiintokalusteissa ja toisen kerroksen lattiapinnoissa.

Rakennuksen pääsuunnittelusta on vastannut arkkitehti Olli-Matti Heimonen ja arkkitehtisuunnittelusta arkkitehti Maija Perhe Arkkitehtitoimisto Lasse Kosunen Oy:stä. Suunnitteluvaiheessa hankkeessa oli mukana myös arkkitehti Annariitta Linna.

Sijainti kartalla

  • Valmistumisvuosi2018
  • ArkkitehtisuunnitteluArkkitehtitoimisto Lasse Kosunen Oy
  • RakennuttajaTREDU-Kiinteistöt Oy
  • Kohteen koko7290 kem²
  • TiilityyppiRuukintiili tummanharmaa kirjava
  • SijaintiFinnentie 39. Kangasala

Kaikki referenssit