Heka Harjannetie 44

Heka Harjannetie 44

Jo kaava määritteli, että Heka Harjannetie 44:stä tulisi tehdä Viikinmäen maamerkki, joka rakentaa koko alueen kaupunkikuvaa ja luonnetta positiivisella tavalla. Pellavanharmaa tiilijulkisivu näkyy alueella kauas.

Heka Harjannetie 44:n vahva tunnusmerkki on viisto katto. Talo on laidoiltaan 3-kerroksinen, mutta keskellä rakennusta on seitsemän kerrosta. Vino katto jatkaa matkaansa vielä siitäkin vähän ylemmäs.

Rakennuksen rakennusala on erikoinen; pitkänomainen kaistale, joka taittuu hieman keskeltä. Kaava edellytti, että rakennus rakennetaan rakennusalan koko pituudeltaan yhtäjaksoisena. Rakennukselta toivottiin moniultteisuutta, mutta samalla rakentamiseen selkeyttä ja rakennuksen käyttöön huoltovapautta.

Alunperin kaava määritti rakennuksen julkisivuun rappauksen. Puhtaaksi muurattu tiilijulkisivu valittiin kuitenkin sen selkeyden ja huoltovapauden takia. Materiaalin vaihto sopi kaavoittajalle.

Viisto katto antoi muodon

Rakennuksen massalle haettiin erilaisia muotoja. Viiston katon myötä muutkin asiat alkoivat loksahtaa paikalleen.

Syvä ja monimuotoinen runko mahdollistaa valoisat ja avarat huoneistot. Viiston katon alla oleva tila hyödynnettiin nokkelasti ja tehokkaasti muun muassa iv-konehuoneisiin ja kuivaustiloihin.

Seitsemännen kerroksen päädyssä on taloyhtiön yhteiset, hulppeat sauna- ja oleskelutilat. Saunaterassi avautuu kohti puistoa ja alueen muita asuintaloja. Yläkerroksen valot näkyvät maamerkiltä kauas.

Kaikki suunnitelmien mukaan

Heka Harjannetie 44 rakennettiin keskivertoa pienemmillä kustannuksilla, se valmistui etuajassa ilman merkittäviä lisätöitä eikä talon käyttäjiltä ole tullut valituksia. Niin ei usein tapahdu.

Varsinaisen rakentamisen alkaessa kaikki suunnitelmat olivat valmiina. Rakentaminen oli kaikkien osapuolten kesken hyvin sujuvaa. Arkkitehti Krisiina Hannunkarin mukaan se osoittaa, miten tärkeää rakennusprojektin onnistumiselle on riittävä suunnitteluaika ja asioiden yhteen sovittaminen.

ATT:n projektipäällikkö Klaus Hamströmin pitkä kokemus ja näkemys laadukkaasta suunnittelusta ja toteutuksesta loi lisäksi puitteet kaupunkikuvallisesti korkeatasoisen  lopputuloksen saavuttamiselle.

Kristiina Hannunkari ja projektipäällikkö Klaus Hamström ATT:ltä saivat vuoden 2013 Rakentamisen Ruusun.

Sijainti kartalla

  • Valmistumisvuosi2013
  • ArkkitehtisuunnitteluArkkitehdit Hannunkari & Mäkipaja Oy / Kristiina Hannunkari
  • RakennuttajaHelsingin Asuntotuotantotoimisto
  • Kohteen koko5 655 asuntoneliötä, 90 asuntoa, huoneistokoot 26 m2–129 m2
  • SijaintiHelsinki, Harjannetie 44

Kaikki referenssit