Sovituksen kirkko

Sovituksen kirkko

Hollolan Sovituksen kirkko antaa tiiliseiniensä sisällä tilaa sekä kirkolle, seurakuntakeskukselle että monipuoliselle toiminnalle. Tiilipinnan kuviointi on viittaus Hollolan vanhaan kirkkoon.

Hollola on tunnettu Pyhän Marian harmaakivikirkostaan, joka on maamme kolmanneksi suurin keskiaikainen kirkko. Hollolan seurakunta rakennutti kuntakeskukseen Salpakankaalle toisen kirkon, jonka moderni arkkitehtuuri ja tummat, puhtaaksi muuratut julkisivut kunnioittavat hollolalaista kirkkoperinnettä.

Uusi kirkko sai arkkitehti Sauli Havaksen ehdotuksesta nimekseen ”Sovituksenkirkko”. Sen arkkitehtuuri sovittaa toisiinsa sekä tiloja että materiaaleja.

Tilaa kolmessa kerroksessa

L-kirjaimen muotoisessa rakennuksessa on kolme kerrosta. Ensimmäisessä kerroksessa on lähetys-, nuoriso- ja varhaisnuorisotyön tilat sekä sauna.

Toinen kerros on pääkerros. Siinä sijaitsevat kirkon lisäksi seurakuntasalit, kirkkoherranvirasto, diakoniatyö, keittiö, päiväkerho ja musiikkitilat.

Ylimmässä kerroksessa on taloustoimisto ja pappien työtilat.

Pääkerroksen noin sadan metrin pituinen aula ja käytävä on rakennuksen kokoava tekijä.

Materiaalit kunnioittavat perinteitä

Sovituksenkirkon materiaalit on valittu paikallisia perinteitä kunnioittaen ja kestävän rakennuksen periaattein. Rakennuksen pääasialliset materiaalit ovat tiili, kivipohjaiset lattiamateriaalit sekä tumma tammi. Uusi kirkko henkii kestävyyttä ja pysyviä arvoja.

Sovituksenkirkko sijaitsee vilkkaasti liikennöityjen valtatien ja katujen risteyksessä. Paikalla muuratut julkisivut antavat liikennettä vasten ääntä eristävän muurin.

Julkisivujen uritettu tiili tuo pintaan erilaisia varjoja auringonvalon mukaan, mikä saa pinnan elämään. Tiilipinnan kuviointi on moderni viittaus Pyhän Marian kirkon päätykoristeisiin.

Sijainti kartalla

  • Valmistumisvuosi2010
  • ArkkitehtisuunnitteluArkkitehtitoimisto Havas Rosberg Oy/arkkitehti SAFA Sauli Havas
  • RakennuttajaHollolan seurakunta
  • Kohteen kokoBruttopinta-ala: 4 178 m2
  • SijaintiKeskuskatu 2, Hollola

Kaikki referenssit