Jätkäsaaren päiväkoti – Livornonkatu

Jätkäsaareen valmistui vuonna 2020 päiväkoti, jonka runkomateriaalina on keraaminen kennoharkko.

Rakennuksen ulkoseinät on muurattu Wienerbergerin keraamisista Poroton-kennoharkoista. Massiiviinen tiilirakenne sitoo ja luovuttaa vesihöyryä ympäröivien olosuhteiden vaihdellessa. Yksiaineinen kennoharkkorunko on kosteusteknisesti turvallinen materiaali, ja sisäilman kannalta monikerrosrakenteita luotettavampi valinta.

Suunnittelun lähtökohtana oli mahdollisimman turvallinen, pitkäikäinen ja vikasietoinen päiväkotirakennus, jossa ei jouduta taisteleman sisäilmaongelmien kanssa. Ulkoseinien lisäksi päiväkodissa on muutoinkin käytetty materiaaleja, joiden käyttäytyminen tunnetaan hyvin. Tällaisia ovat esimerkiksi puuikkunat, massiivinen korkkilattia ja käsittelemätön metalli.Tavoitteeseen pääsemiseksi rakennuksessa on myös tuulettuva alapohja.

Poroton-harkoista rakennettu ulkoseinä on 500 millimetriä paksu. Seinä on ulkopuolelta rapattu. Erillistä lämmöneristekerrosta tai muovista höyrynsulkua siinä ei ole. Sisäpuoliset pinnat on tasoitettu perinteisillä tasoitteilla ja pinnat viimeistelty hengittävällä savimaalilla.

Kennoharkko on suurikokoinen ja melko painava, joten työskentely on suunniteltava huolellisesti. Esimerkiksi aukkojen ylitykset ja liittymät muihin materiaaleihin vaativat huolellisen suunnittelun ja tarkan asennuksen. Itse muuraustyö sujuu kookkaalla harkolla nopeasti.

Lue Kivestä muuraamalla -lehden artikkeli kohteesta 

 

Sijainti kartalla

  • Valmistumisvuosi2020
  • ArkkitehtisuunnitteluCollaboratorio Oy
  • RakennuttajaKiinteistö Oy Helsingin Livornonkatu 6
  • RakennusurakointiNurmijärven Muurarit Oy
  • MuurausurakointiNurmijärven Muurarit Oy
  • TiilityyppiWienerbergerin Poroton-kennoharkko
  • SijaintiLivornonkatu 6, Helsinki

Kaikki referenssit