Kaupunkiympäristötalo

Kaupunkiympäristötalo

Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki on suunnitellut Helsingin Verkkosaaren kaupungin kaupunkiympäristön toimialan käyttöön Kaupunkiympäristötalon, johon sijoittuu muun muassa kaupunkisuunnitteluun, rakennusvalvontaan ja ympäristöön liittyviä palveluja.

Rakennuksessa tiiliverhous ja paikallavalettu betonirakenne on yhdistetty edistyksellisellä tavalla, mikä mahdollisti leveiden tiilikaarien ja rakennuksen ulkokulmasta löytyvän katkaistun kaaren toteuttamisen. Kaarien rakenteet ovat betonia ja terästä. Pinnassa olevat tiilet on muurattu kaaren muottiin ja kiinnitetty tiilisitein yläpuoliseen valuun tiheästi. Lisäksi tiilien yläpuolella on käytetty tiilimuurauskannakkeita, jotka on porattu tiiliin betoniruuveilla.

Tiilikaaret ja arkadit viittaavat rakentamisen historiaan. Materiaalin tuntu ja talotekniikan näkyminen osaltaan ilmentävät rakennuksen käyttötarkoitusta ja käyttäjiä − rakennetun ympäristön ammattilaisia.

Suurikokoinen rakennus on sovitettu ympäristöönsä jaottelemalla sen massa osiin. Julkisivuissa tiilien saumaustavat poikkeavat toisistaan talon eri osissa: A-osassa on ylisaumaus, B-osassa tasasaumaus täyteen saumaan ja C-osassa varjosauma eli viistosauma.

Myös muut detaljit erottavat rakennuksen osat toisistaan. Eri osien kattoterasseilla on kullakin oma luonteensa. Tarvittaessa kokonaisuus voidaan myös jakaa kolmeen, toiminnallisuudeltaan ja talotekniikaltaan itsenäiseen osaan.

Toisaalta rakennus on avoin kaupunkilaisille, jotka halutaan kutsua käyttämään julkisia palveluita ja osallistumaan asukastoimintaan. Tätä ilmentävät korttelin keskelle kohti rakennuksen eteen syntynyttä aukiota ja kävelykatua avautuvat pääjulkisivut. Kahden kerroksen korkuiset tiilikaaret ja aulaan asti jatkuva arkadi yhdistävät katutilan sisätiloihin.

Tilasuunnittelu korostui, sillä aiemmin useassa eri toimipisteessä työskennelleille 1500 ihmisille haluttiin luoda uudenaikaiset työtilat. Tilat on käyttäjiä kuulemalla suunniteltu tukemaan työntekijöiden välistä yhteistyötä ja kaupunkilaisten palvelemista.

Kaupunkiympäristötalo on monitilaympäristö, jossa leimallista on avaruus. Sisätiloissa ei ole tavanomaisia toisistaan eristettyjä kerroksia tai koko rakennuksen korkuisia aulatiloja. Vaihtelevuus on saavutettu esimerkiksi kerroksia yhdistävillä aukoilla, monikäyttöisillä katsomoportailla ja avarilla sisäkaduilla. Kattoterasseilla olevia paviljonkeja voi käyttää niin virkistäytymiseen kuin työntekoonkin. Monikäyttöisten työtilojen ja asiakaspalvelutilojen lisäksi rakennuksessa on kahvio- ja taukotiloja, tiloja liikunnan harrastamiseen, auditorio ja näyttelytila kaupunkiympäristön hankkeiden esittelyyn.

Kestävän kehityksen näkökulma on huomioitu ratkaisuilla, jotka toimivat pitkälle tulevaisuuteen ja soveltuvat elinkaarensa aikana erilaisiin käyttötarkoituksiin vain kevyin muutoksin. Energiatehokkuudeltaan Kaupunkiympäristötalo on lähes nollaenergiatalo, ja osa siellä käytetystä uusiutuvasta energiasta tuotetaan itse rakennuksessa aurinkopaneeleilla. Aurinkopaneelien lisäksi Kaupunkiympäristötalon katolle sijoitettiin 5000 neliömetrin laajuinen viherkatto. Kaupunkiympäristötalossa on pysäköintipaikkoja 590 polkupyörälle mutta vain 75 autolle, millä kannustetaan ihmisiä autoilun vähentämiseen.

Kaupunkiympäristötalo on voittanut Suomen ja Baltian maiden Tekla BIM Award 2020 -palkinnon, joka myönnetään tietomallintamisteknologian laaja-alaisesta ja edistyksellistä hyödyntämisestä rakennushankkeessa.

Kuvat: Kuvatoimisto Kuvio ja Marc Goodwin.

Sijainti kartalla

  • Valmistumisvuosi2020
  • ArkkitehtisuunnitteluArkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy
  • RakennuttajaHelsingin kaupunki Kaupunkiympäristön toimiala
  • RakennusurakointiKJL Muuraus Oy
  • MuurausurakointiKJL Muuraus Oy
  • Kohteen koko40,900 m2
  • SijaintiTyöpajankatu 8, 00580 Helsinki

Kaikki referenssit