Ylivieskan kirkko

Arkkitehtitoimisto K2S suunnitteli Ylivieskaan uuden kirkon tulipalossa menetetyn tilalle. Kirkon runko on tehty vaaleasävyisistä Poroton kennotiiliharkoista. Julkisivutiilenä on Tiilerin keltainen käsinlyöty ruukintiili. Myös vesikatto on verhoiltu samanvärisellä tiilellä.

Ylivieskan seurakunnassa on käytössä Kirkon ympäristödiplomi, joka yhdessä kirkon uuden ympäristöstrategian kanssa tukee ekologisen ja energiatehokkaan rakentamisen tavoitteita. Rakennuksen käytettävyyttä ja ratkaisujen kestävyyttä on pidetty tärkeänä suunnittelussa, kuten myös rakennuksen elinkaarikustannuksia ja ylläpidon kustannuksia. Tiili vastaa näihin vaatimuksiin erinomaisesti. Yksiaineisten massiivirakenteiden rakennusfysikaalinen toiminta on hallittua ja ennalta tunnettua.

Sisällä kirkkosalin laipiossa ja seinissä on lämmintä tunnelmaa luova puuverhoilu. Puurakenteet ovat palonsuojakäsiteltyjä. Kokonaisuuteen kuuluu kirkon ja seurakuntasalin lisäksi muun muassa aula ja keittiötiloja.

Arkkitehtuurin lähtökohtana ovat Ylivieskan aikaisempien kirkkorakennusten, ristikirkon ja pitkäkirkon, perusmuodot. Palaneen kirkon rauniot ovat läsnä kirkkosalin läheisyydessä. Itäpäätyyn sijoitetaan palossa säilynyt kirkonkello, ja se näyttäytyy julkisivussa vanhan kirkon kaari-ikkunoiden muotoisissa avauksissa.

Kuvat: Tuomas Uusheimo

Sijainti kartalla

  • Valmistumisvuosi2021
  • ArkkitehtisuunnitteluArkkitehtitoimisto K2S
  • RakennuttajaYlivieskan Seurakunta
  • Kohteen koko1533 m2
  • TiilityyppiRunko: Poroton kennotiiliharkko, Julkisivu: Tiilerin keltainen käsinlyöty ruukintiili
  • SijaintiKirkkokuja, Ylivieska

Kaikki referenssit