Lauritsalan koulu

2022 monilla koululaisilla Lappeenrannassa oli edessä aivan erityinen päivä, kun Lauritsalan uusi koulu avasi ovensa ala- ja yläkoulun oppilaille sekä eskarilaisille. Koulu on mitoitettu noin 750 oppilaalle. Lisäksi uusia tiloja käyttää iltaisin ja viikonloppuisin esimerkiksi Lappeenrannan kaupungin nuorisotoimi. Uusi koulu onkin ennen kaikkea lasten ja nuorten talo.

Tilasuunnittelussa, pohjaratkaisussa ja sisustusratkaisuissa näkyvät monikäyttöisyys, joustavuus ja skandinaavinen tyyli. Tilat ovat avarat ja valoisat, myös puuta on käytetty paljon. Lauritsalan uusi koulu on punatiilirakennus, sillä sitä kaavamääräyksissä uudelta koulurakennukselta edellytettiin. YIT rakensi Lauritsalan uuden koulun elinkaarimallilla.

Taidetta julkisivuun

Jo hankesuunnitteluvaiheessa osapuolet päättivät, että kohteessa halutaan hyödyntää julkisivutaidetta tavalla tai toisella. Lappeenrannan kaupungilla on ollut kokemusta julkisivu- ja kaupunkitaiteen hankkeista vuosien mittaan ja julkisivuun liittyvän taideteoksen ajateltiin kestävän parhaiten aikaa. Julkisivutaideteoksen löytämiseksi päätettiin järjestää avoin taidekilpailu, jonka päämateriaali olisi rakennuksen mukaisesti tiili. Koululaisilta kysyttiin jo kilpailun alkuvaiheessa, minkälaiset teemat ja ajatukset heitä kiinnostavat. He pääsivät myös kommentoimaan kilpailuehdotuksia ja palkintolautakunnassa oli oppilaiden edustaja. Koululaisten toiveissa nousivat esille värikkyys ja leikkisyys.

Palkintolautakunnan mukaan kilpailun voittanut Sanna-Mari Kaipion teos Ikkuna Tulevaisuuteen tuo värikkään lisän yksiväriseen rakennukseen ja istuu hyvin sen arkkitehtuuriin. Tarinallisessa teoksessa liitetään ikkunasta tulviva valo ja pedagogiikka kiinteäksi osaksi rakennuksen julkisivua.

Taidetta muuraamassa

Lauritsalan uuden koulun julkisivut muuranneelle mäntsäläläiselle SB Rakennus Oy:lle haastavien tiilijulkisivujen, erilaisten reliefien ja tehostemuurausten toteuttaminen on tuttua puuhaa. Reliefimuurauksessa taideteos syntyy muuratun pinnan syvyyseroilla, ladontatavoilla ja väreillä.

Työpäällikkö Aleks Salasinin mukaan taiteilijan ohjeet olivat selkeät. – Muurarihan on jo taiteilija itsekin, joten niiden noudattaminen käy helposti, hän sanoo, vaikka myöntääkin, että muurareilla saattoi ennen suuremman taideteoksen aloittamista hieman lepatella perhosia vatsassa. Jokainen muurari katselee kättensä jälkeä julkisivuissa ylpeydellä. Suuret julkisivutaideteokset, kuten Ikkuna tulevaisuuteen ovat tärkeä osa tiilirakennuksen arkkitehtuuria ja muistuttavat paitsi taiteilijasta, myös kädentaitajista vuosikymmeniä eteenpäin.

Sijainti kartalla

  • Valmistumisvuosi2021
  • ArkkitehtisuunnitteluArkkitehtitoimisto Perko Oy. Tomi Perko
  • RakennuttajaLappeenrannan Toimitilat (LATO)
  • RakennusurakointiYIT Suomi Oy elinkaarimallilla
  • MuurausurakointiSB Rakennus Oy
  • TiilityyppiJulkisivutiilet: Wienerberger Koriantehtaan RT 285x135x60 R-punaista Makasiinipintaista tiiltä. Ikkuna tulevaisuuteen: Lasitettu Terca-tiili 285x135x60.
  • SijaintiOsulankatu 3, Lappeenranta

Kaikki referenssit