Etelä-Hervannan koulu ja päiväkoti

Etelä-Hervantaan on rakennettu uusi koulu ja päiväkoti sekä samaan yhteyteen suun terveydenhuollon tilat.  Koulun julkisivuun on toteutettu taidetta lasitetuilla tiilillä. Arkkitehtuuri ja taide ovat sulautuneet rakennuksessa luontevalla tavalla yhteen. Rakennus ei ole pelkästään funktionaalinen tila, vaan se on myös visuaalisesti kiinnostava ja inspiroiva ympäristö oppimiselle ja kasvulle.

Uuden rakennuksen tilat on sijoiteltu harkitusti ja se palvelee monia tarkoituksia: koulu, päiväkoti ja suun hoidon yksikkö jakavat tilat rakennuksen sisällä. Rakennus on suunniteltu 1 300 oppilaalle, päiväkodissa on noin 160 lasta ja henkilökuntaa on noin 200. Suun terveydenhoidolle toteutettiin 10 hoitohuoneen kokonaisuus aputiloineen. Suun terveydenhuollon tilat painottuvat erityisesti lasten ja nuorten suun terveydenhuoltoon.

Tilankäytön optimointi on toteutettu huolellisesti, mikä mahdollistaa tehokkaan ja toimivan ympäristön eri käyttäjäryhmille. Koulun tilat ovat neljässä kerroksessa rakennuksen lounaispäädyssä, kun taas päiväkoti sijaitsee koillisen puolella kahdessa kerroksessa. Rakennuksen keskiössä kohoava atrium toimii sydämenä, yhdistäen eri toiminnot ja tarjoten valoa sekä tilantuntua.

Pihat on suunniteltu lasten ja nuorten ehdoilla toiminnallisiksi kokonaisuuksiksi rakennuksen ympärille, erottaen paikoitus- saatto- ja huoltoliikenteen lasten ja nuorten oleskelualueista. Piha-alueiden kolmelta suunnalta voi rakennuksen vaaleassa julkisivussa nähdä kattavia lasitiilitaidekuvioita.

Taideteokset on suunnitellut kuvataiteilija Erika Kallasmaa, joka sai inspiraation teoksiin Hervannan monimuotoisuudesta. Tästä kertovatkin teosten nimet, ”Elämän puu” ja ”Muuttolinnut”. Taiteilijan luonnosten perusteella suunniteltiin tarkat arkkitehtitiililadontakaaviot, jotka integroitiin rakennuksen tiilijulkisivuihin eri värisillä lasitetuilla tiilillä. Julkisivujen viimeistelyssä käytettiin eri sävyisiä muurauslaasteja, jotka antoivat kuvioinneille lisää syvyyttä.

Sijainti kartalla

  • Valmistumisvuosi2023
  • ArkkitehtisuunnitteluArkkitehdit von Boehm-Renell Oy, Jonna Käppi
  • RakennuttajaTampereen Tilapalvelut Oy
  • RakennusurakointiAki Hyrkkönen Oy
  • Kohteen koko33 960 229 €
  • TiilityyppiWienerberger Oy
  • SijaintiMekaniikanpolku 9, Tampere

Kaikki referenssit