Pohjantikankuja 4

Pohjantikankuja 4

Oulun Kaakkuriin valmistui syksyllä 2020 kaksi vuokrakerrostaloa, joiden seinärakenteena on nykyrakentamisesta poikkeavasti massiivitiilirakenne.

Pohjantikankuja 4:n talojen rungon paksuus on 73 senttimetriä, ja tiilet on muurattu eri suuntiin limittäin. Muurin ja julkisivutiilen välissä on 15 millimetrin paksuinen ilmarako.

Perinteisestä poiketen rakennuksessa on kuitenkin teräsbetonipilarirakenteinen runko. Rakennusurakoitsija esitti ratkaisua tuotantoteknisistä syistä. Erillinen runko mahdollisti sen, että tiilirungon muuraustyöhön ei tullut välipohjien valun aikaisia taukoja.

Tiilerillä rakennuttajan yhteydenotto herätti idean hyödyntää varastossa olevaa 2-laatuista materiaalia. Hintaneuvottelujen lopputulos oli molemmille osapuolille kannattava. Positiivinen yllätys oli, että koko hankkeen hinta ei merkittävästi poikkea tavanomaisesta kerrostalorakentamisesta.

Julkisivussa on käytetty mattapintaista vaaleaa Edelweiss-tiiltä puhtaaksimuurattuna. Tiilen ominaisuuksia on hyödynnetty julkisivun yksityiskohdissa, erityisesti ikkunoissa. Julkisivun tiili ulottuu ikkunankarmin päälle, eikä liitoskohtaan tarvita ylimääräisiä listoja. Ikkunoiden reunoissa on käytetty syrjätiiliä, jotka ilmaisevat rakenteen massiivisuutta.

Ulkoseinien massiivisuus näkyy myös asuntosuunnittelussa, esimerkiksi ikkunoiden ja parvekeoviympäristön detaljoinnissa. Tiilipintoja on jätetty näkyviin asuntoihin hieman erilaisilla variaatioilla

Talot ovat ulkoisesti identtisiä, mutta niiden rungot on rakennettu erikokoisista tiilistä. Lisäksi toisessa talossa on käytetty umpitiiliä ja toisessa reikätiiliä. Kahden eri tiilen käyttö tarjoaa mahdollisuuden vertailla massiivisen seinän käyttäytymistä.

Pohjantikankuja 4 palkittiin Vuoden Parhaat ARA-neliöt 2021 -laatupalkinnolla ARA-päivässä tammikuussa 2021.

Sijainti kartalla

  • Valmistumisvuosi2020
  • ArkkitehtisuunnitteluArkkitehtitoimisto Veli Karjalainen Oy
  • RakennuttajaTA-yhtymä
  • Kohteen kokoKaksi kerrostaloa, 40 asuntoa
  • TiilityyppiTiilerin Edelweiss-tiili RT60
  • SijaintiPohjantikankuja 4, Oulu

Kaikki referenssit